Valtionosuusjärjestelmän uudistamistyö käyntiin
Kuntien rahoituksessa on muutakin uudistettavaa kuin valtionosuusjärjestelmän mekaniikka. - Hallitusohjelmassa perusperiaate on, että kunnissa syntyvistä verotuloista mahdollisimman suuren osan tulee jäädä kuntien omaan käyttöön, kuitenkin kaikkien kuntien elinvoima ja rahoituksen tasapaino huomioiden, kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikonen sanoo. Kuva: Ville Miettinen
Kuntien valtionosuusjärjestelmän uudistus on käynnistynyt. Kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikonen, kok., asetti uudistuksen valmistelutyöryhmän torstaina. Työryhmän puheenjohtajana toimii ylijohtaja Jani Pitkäniemi valtiovarainministeirön Kunta- ja aluehallinto-osastolta.
Valmisteluryhmän toimikausi on 31.8.2023-31.12.2025. Tavoitteena on uudistaa peruspalvelujen valtionosuusjärjestelmä hallitusohjelman linjausten mukaisesti sekä lisätä järjestelmän ymmärrettävyyttä ja läpinäkyvyyttä.
Ikonen muistutti, että uudistamista vaati moni muukin asia kuin valtionosuudet.
-Kokonaisuus on laaja ja vaatii tarkkaa selvittämistä. Mielestäni rinnalla pitää tarkastella myös veroja eli laajempaa kuntien rahoitusta, ministeri kirjoitti viestipalvelu X:ssä (entisessä Twitterissä).
Uudistuksen laajuudesta kertonevat sen tavoitteet. Ikosen mukaan uudistuksen tavoitteena on saada kuntien rahoituksen ja valtionosuusjärjestelmän kokonaisuus vastaamaan kuntien uutta roolia peruspalvelujen järjestämisessä sekä varmistaa eri kokoisten kuntien edellytykset järjestää lakisääteiset peruspalvelut kaikkialla Suomessa.
Tavoitteisiin pyrkimisessä otetaan huomioon muuttotappiokuntien tarpeet ja eri alueiden demografinen kehitys sekä vahvistaa kasvavien kuntien ja kaupunkien edellytyksiä investoida kasvuun ja hoitaa sosiaalisia ongelmia.
Työryhmän asettamispäätöksen mukaan osana uudistusta arvioidaan verotulojen tasauksen piirissä olevien verojen tarkoituksenmukaisuutta ja tasauksen tasoa. ”Samalla tarkastellaan tasauksen piirissä olevien verojen määrää ja tasauksen suuruutta. Perusperiaatteena on, että kuntien alueella syntyvästä verotulosta mahdollisimman suuren osan tulee jäädä kuntien omaan käyttöön, kuitenkin kaikkien kuntien elinvoima ja kuntien välinen rahoituksen tasapainoisuus huomioiden”, päätöksessä todetaan.
Valmisteluryhmässä ovat edustettuna valtionosuusjärjestelmän sektoriministeriöt sekä Kuntaliitto. Valtiovarainministeriön mukaan ennen laajemman uudistuksen valmistumista hallitus seuraa tarkoin kunkin kunnan mahdollisuuksia selviytyä kasvavasta palvelukysynnästä ja kustannuksista erityisesti varhaiskasvatuksessa ja koulutuksessa ja reagoi niihin.
Uudistuksen valmisteluun on varattu aikaa puolisentoista vuotta. Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle kevätistuntokaudella 2025. Tavoitteena on, että uusi lainsäädäntö tulisi voimaan 1.1.2026.
Aiempia uutisia valtionosuuksista: