Rajavyöhykkeellä on ollut hiljaista luvallisen matkustajaliikenteen osalta. (Kuva: Sonja Eloranta)

Ruplan heikko kurssi näkyy venäläisten matkustusinnon katoamisessa. Ja kun venäläiset asiakkaat ovat vähentyneet rajusti, niin tämä näkyy rajaseudun kaupunkien ja kuntien kauppojen kassoilla. Ongelma on tuttu myös Imatran suunnalla.

-Venäläisten matkailijoiden väheneminen näkyy erityisesti erikoistavarakaupoissa ja matkailussa. Muutamia liikkeitä on joutunut myös lopettamaan. Muutamat matkailuyritykset ovat pystyneet paikkaamaan menetyksiään, mutta kyllä se tiukkaa on, tunnustaa Imatran Seudun Kehitysyhtiö Oy:n toimitusjohtaja Aki Keskinen.

Vuoden 2015 tammi-syyskuussa Imatralla kirjattiin 1,25 miljoonaa rajanylitystä, kun edellisenä vuonna vastaavaan aikaan määrä oli 1,85 miljoonaa rajanylitystä. Vaikka venäläisten rajanylitysten määrässä vähennystä on kolmannes, niin Keskinen painottaa määrän olevan yhä merkittävä.

-Nyt olemme 6-7 vuoden takaisella tasolla matkustajamäärissä ja silloin ne luvut olivat meistä hyviä. Venäjä on yhä edelleen meille erittäin tärkeä markkinakohde. Pakotteilla ei näihin lukuihin ole suurta merkitystä, vaan kyse on ennen kaikkea ruplan kurssista. Ihmisillä ei yksinkertaisesti ole rahaa, toteaa Keskinen.

Joka tapauksessa Imatralla uskotaan taas paremman ajan koittavan. Venäjä pysyy rajanaapurina, vaikka tällä hetkellä talous yskähtelee. Markkinoita matkailun osalta tutkaillaan kuitenkin muiltakin suunnilta herkällä silmällä ja korvalla.

-Ei Venäjäkään ikuisesti taantumassa ole, vaan tilanne tulee jossain vaiheessa paranemaan. Tosin tässä tilanteessa olemme joutuneet yhdessä matkailuyritysten kanssa suuntaamaan markkinointia entistä enemmän Kiinan ja Keski-Euroopan suuntaan, Aki Keskinen toteaa.

 

Rajavartioston tiedote rajanylityksistä

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*