Manner-Suomen ankarin verottaja on Halsua. Siellä keskituloiset palkansaajapuolisot maksavat tuloistaan veroja ja veronluonteisia maksuja vajaat 27 900 euroa. Luku sisältää kunnallis- ja kirkollisveron sekä valtion tuloveron, yleisradioveron ja palkansaajan sosiaalivakuutusmaksut. Kuva: Pixaby

Palkansaajapariskunta maksaa yli 5 100 euroa enemmän tuloveroja Halsualla kuin Kauniaisissa, käy ilmi Veronmaksajain Keskusliiton vuoden 2022 kuntaverovertailusta.  

Lähes 1 100 asukkaan Halsua on tänäkin vuonna manner-Suomen kirein verottaja. Halsuan veroprosentti on 23,50. Matalin veroprosentti puolestaan on Kauniaisissa, 17,00. 

Tuloverotus on kireää tänä vuonna myös Kaskisissa, Ylivieskassa, Karijoella ja Vetelissä. Keveimpiin verottajiin kuuluvat Kauniaisten lisäksi Espoo, Helsinki, Eurajoki ja Kustavi. 

Manner-Suomen maakunnista verotus on keskimäärin keveintä Uudellamaalla ja kireintä Etelä-Savossa. 

Muutokset poikkeuksellisen vähäisiä

Muutokset kuntien kunnallisveroprosenteissa olivat poikkeuksellisen vähälukuisia tälle vuodelle, sanoo vertailun tehnyt ekonomisti Janne Kalluinen Veronmaksajain Keskusliitosta. 

–Vaikuttaisi siltä, ettei ensi vuonna voimaan tuleva sote-uudistus saanut kuntia korottamaan veroprosenttejaan varmuuden varalta, Kalluinen arvioi tiedotteessa. 

Tuloveroprosenttiaan kevensi kuluvalle vuodelle 12 kuntaa ja kiristi 16 kuntaa. Kiristäjiin kuuluivat esimerkiksi Kotka ja Nakkila ja keventäjiin Rauma ja Savonlinna. 

–Sote-uudistuksen myötä kaikkien kuntien tuloveroprosentteihin tehdään ensi vuonna tasasuuruinen leikkaus, joka määrittää kunkin kunnan tuloveroprosentin 2023. Tämän vuoksi erot kuntien tuloveroprosenttien välillä säilyvät ennallaan myös ensi vuonna.  

Mikkeli maakuntakeskusten kovin verottaja

Maakuntakeskusten välisessä vertailussa keskituloiset palkansaajapuolisot maksavat Mikkelissä vajaat 3 100 euroa enemmän veroja kuin Helsingissä. Kahdeksantoista maakuntakeskuksen verovertailussa on huomioitu tuloverojen lisäksi myös kiinteistöverot. 

Helsingin jälkeen maakuntakeskuksista verottavat keveimmin Turku ja Jyväskylä. Vastaavasti Kokkolassa ja Kouvolassa verotus on ankarinta Mikkelin jälkeen.

Puolisoiden vuotuiset palkkatulot perustuvat Tilastokeskuksen tietoihin kokoaikaisten palkansaajien mediaaniansioista vuonna 2020 ja arvioihin ansiokehityksestä vuosina 2021-2022. 

Veronmaksajain Keskusliitto on julkaissut selvityksiä kunnallisista veroista vuodesta 2000. Selvitys sisältää laskelmat esimerkkipuolisoiden tuloveroista jokaisessa manner-Suomen kunnassa.

Aiemmin verotuksesta:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Tasapuolisuuden nimissä voisi selvittää, mitä viidellä tuhannella eurolla saa asuessaan muualla alhaisempien verotusten kunnissa. Millaista elämänlaatua ja muuta arjen kustannustasoa?

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*