Sairaalainvestointien kansallinen koordinointi olisi pitänyt aloittaa jo 20 vuotta sitten, sanoo Olli-Pekka Lehtonen. (Kuva: Ville Miettinen)

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Olli-Pekka Lehtonen pitää sairaalainvestointien kansallista koordinointia tarpeellisena mutta myöhästyneenä.

Lehtonen kommentoi asiaa Ylen uutisessa sairaanhoitopiireissä meneillään tai suunnitteilla olevista mittavista investoinneista sairaalarakennuksiin.

Kuntalehti uutisoi viime viikolla, että eri puolilla maata meneillään olevien sairaalahankkeiden yhteishinta kipuaa jopa kolmeen miljardiin euroon.

Jos sairaanhoitopiiri päättää rakentaa sairaalan, valtiolla ei ole siihen sanomista.

Kuntien takauskeskuksen toimitusjohtaja Heikki Niemeläinen arvioi Kuntalehdelle, että olisi korkea aika osoittaa koordinaatiotehtävä jollekin toimielimelle, ihannetapauksessa kuntien ja valtion yhteiselle toimielimelle.

Kun koordinointi puuttuu ja kunnat haluavat säilyttää palvelunsa, vaarana on sairaaloiden kilpavarustelu, joka synnyttää päällekkäisyyksiä ja turhia kustannuksia.

Lehtonen myöntää, että ylikapasiteetin uhka on olemassa, kun ei ole varmuutta mitä naapurissa tehdään.

– Mutta investointeja tarvitaan toiminnan ylläpitämiseksi ja kun toiminnan valikoimaa ei ole tällä hetkellä pystytty rajoittamaan, niin meillä on viisikymmentä erikoisalaa, joita kaikki sairaanhoitopiirit pyrkivät tarjoamaan ja se näkyy investointitarpeina, Lehtonen sanoo.

– Tämän olisi pitänyt tapahtua joa kaksikymmentä vuotta sitten, Lehtonen toteaa valtakunnallisesta koordinoinnista.

Uutinen Ylen verkkosivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Kuntien ja sairaanhoitopiirien autonominen asema on johtamassa kunkin toimijan kannalta edullisimpaan osaoptimointiin. Tässä kukin taho katsoo tilannetta ainoastaan omalta kannaltaan. Nyt maksellaan edellisten kahden hallituksen SOTE-sekoilun hintaa ja laskussa taitaa lukea vastaanottajana veronmaksaja.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä