Toisessa kädessään palkintotaulua pitävä tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Leila Lindell (kesk.) ja kukkia kannatteleva lautakunnan jäsen Sinikka Rautiainen (vas.) olivat kiitollisia, miten hyvä työ sai ansaitsemansa huomion. Kuva: Äänekosken kaupunki

Äänekoski ja Hyvinkää ylsivät voittoihin sarjoissaan Vuoden arviointikertomus -kilpailussa.

Keski-Suomessa sijaitseva ja noin 18 000 asukkaan Äänekosken kaupunki voitti toisen kerran peräkkäin alle 20 000 asukkaan kuntien sarjan.

– Äänekosken tarkastuslautakunnan vuosi on ollut jälleen innovatiivinen, aktiivinen sekä työntäyteinen. Työmme saa taas valtakunnallista huomiota, josta olen puheenjohtajana ylpeä, tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Leila Lindell (kesk.) kertoo kaupungin tiedotteen mukaan.

KPMG:n ilmoittamissa perusteluissa todetaan, että kaikkiaan Äänekosken arviointikertomus viestii erittäin laadukkaasta työotteesta. Tarkastuslautakunta on kuunnellut myös nuorten näkemyksiä kaupungin yhteiseen päätöksentekoon, KPMG lisää.

– Nuorisovaltuuston vahvemmin mukaan ottaminen tarkastuslautakunnan toimintaan oli tärkeä asia.

Lisäksi palkintoperusteluissa kiinnitettiin huomioita Äänekosken arviointikertomuksen luettavuuteen. Monimutkaisia käsitteitä on avattu, mikä parantaa lukijakokemusta.

Muun muassa tilintarkastuspalveluita tarjoava konsulttiyritys KPMG järjesti Vuoden arviointikertomus -kilpailun, jonka tavoitteena on kehittää tarkastuslautakuntien arviointitoimintaa ja arviointikertomusten laatua.

Hyvinkäällä kynä hallussa

Uudellamaalla sijaitseva ja noin 47 000 asukkaan Hyvinkään kaupunki voitti yli 20 000 asukkaan kuntien sarjan.

Hyvinkää sai kiitosta siitä, että arviointikertomus on monipuolinen kokonaisuus, jonka rakenne tukee erinomaisesti tuloksellisuusarvioinnin lähtökohtia.

Arviointikertomus myötäilee hyvää tutkimuksellista otetta sekä hyödyntämällä monipuolisesti aineistolähteitä että tulkitsemalla erilaisia lähteitä suhteessa tarkastuslautakunnan omiin havaintoihin ja päätelmiin.

Lisäksi KPMG tiedottaa, että kertomuksen erityinen vahvuus on sen kyky tasapainottaa analyyttista otetta ja luettavuutta. Huolimatta siitä, että kertomus on suhteellisen pitkä, sen luettavuus pysyy hyvänä alusta loppuun.

Pohjois-Pohjanmaa voitti

Kilpailu suunnattiin kuntien lisäksi nyt ensimmäistä kertaa myös hyvinvointialueiden tarkastuslautakunnille. Tässä sarjassa voiton vei Pohjois-Pohjanmaa.

Kuntayhtymäsarjassa ei tänä vuonna jaettu palkintoa.

KPMG tiedottaa, että kilpailuun osallistuneiden kuntien arviointikertomuksissa näkyy pitkäjänteinen arviointityön laadun kehitystyö. Kunnat ovat panostaneet arviointitiedon luotettavuuden ja uskottavuuden vahvistamiseen.

– Kunnat ja hyvinvointialueet ovat luomassa innovatiivisia yhteistyömuotoja arviointien toteuttamiseen, arvioi tuomariston puheenjohtaja Jarmo Vakkuri Tampereen yliopistosta.

– Uudenlaiset yhteisarvioinnit ovat tärkeä tulevaisuuden näkökulma, kun pyritään vähentämään hyvinvointijärjestelmään liittyvää osaoptimointia. Tarkastuslautakuntien arviointityöllä on osaoptimoinnin vähentämisessä tärkeä rooli, Vakkuri lisää tiedotteen mukaan.

Opiskelijat analysointityössä

Arviointikertomuskilpailu toteutettiin yhteistyössä Tampereen yliopiston johtamisen ja talouden tiedekunnan kanssa, KPMG tiedottaa.

Tampereen yliopiston opiskelijoista koottu arviointiryhmä analysoi ohjaavan professorin Lasse Oulasvirran johdolla vuoden 2023 arviointikertomukset ja esitti analyysin tulokset kilpailun tuomaristolle.

Voittajat valitsi asiantuntijoista koottu riippumaton tuomaristo.

Tarkastuslautakuntien tehtävänä kunnissa on arvioida valtuuston asettamien tavoitteiden toteutumista, sekä kunnan toiminnan tuloksellisuutta ja tarkoituksenmukaisuutta.

Arvioinnin tulokset raportoidaan vuosittain arviointikertomuksen muodossa.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*