Varsinainen revontulikausi alkaa elokuun lopussa öiden pimetessä Lapissa ja jatkuu aina kevääseen asti. Revontulien näyttävyyttä on osattu markkinoida matkailun hyväksi Lapissa. Kuva: Pixabay

Työ- ja elinkeinoministeriön (TEMin) erityisasiantuntija Satu Tolonen kertoo kolmanneksen seuduista ennakoivan elinkeinoelämän tilanteen kohenevan vuoden päästä.

– Vain kahdella seudulla tilanne näyttäytyi puolen vuoden päästä nykytilannetta heikompana, Tolonen kertoi tiistaina TEMin tiedotustilaisuudessa, jossa käsiteltiin ministeriön tuoreita julkaisuja.

Työvoimabarometrin ja alueelliset kehitysnäkymät syksyllä 2024 -raportin tuloksia esiin nostettaessa huomioitiin kuluneen vuoden olleen vaikeaa monilla alueilla.

– Itäisen suomen hankala tilanne ei ole korjaantumassa lähikuukausina.

Myös muualla Suomessa on ollut vaikeaa.

– Kuten kaikki tiedetään, taustalla on maailmantalouden ja euroalueen tilanne, korkea korkotaso, kustannusten nousu, metsäalan vaikea tilanne ja tietysti tämä rakennusalan hankala tilanne sekä julkisen talouden kriisiytyminen, Tolonen luetteli.

Hän muistutti erityisesti Venäjän hyökkäyssodasta kuormittuneen geopoliittisen tilanteen vaikuttaneen myös Suomeen laajalti.

Poikkeuksiakin on, sillä osa Satu Tolosen taustalla olleesta Suomen kartasta hehkui tummanvihreänä. Tämä väri tarkoitti TEMin esityksessä aluetta, jonka sisällä koetaan elinkeinoelämän nykytilanteen olevan paljon parempi vuodentakaiseen verrattuna.

– Lappi kulkee omia polkujaan.

Tolonen korosti, että esityksessä ei vertailla seutuja tai alueita keskenään, vaan painopiste on siinä, miten arvioidaan oman kehityksen suuntaa.

Lapissa elinkeinoelämän positiivista kehittymistä on vauhdittanut muun muassa matkailu-, hotelli- ja ravintola-ala.

Länsi-Suomessa hyvää kehitystä

Vuoden päästä on valoisampaa, Satu Tolonen painotti.

– Alueista suurin osa ennakoi kasvua.

Positiivinen aluekehitys jatkuu esimerkiksi Länsi-Suomessa vihreän siirtymän investointeina.

– Energiatuotantoon liittyviä investointeja löytyy kattavasti. Sen nostaisin esiin, että Nato-jäsenyys on luonut puolustusteollisuudelle uusia mahdollisuuksia. Myös rakennusalalla odotetaan maltillista kasvua.

Elinkeinoelämän piristyminen lisää työvoiman tarvetta, Tolonen huomautti.

Nykytilanteeseen verrattuna monella seudulla ennakoidaan olevan kasvavaa tarvetta työvoimalle.

– Työvoiman saatavuus on vuoden päästä heikompi yli kolmanneksella seuduista.

Uutta työvoimaa haaliessa on pidettävä huolta myös nykyisestä, Tolonen jatkoi.

– Täytyy panostaa siihen, että saadaan meidän nykyiset työikäiset pysymään työssä.

Kevät muuttaa asioita

Ensi vuonna on tapahtumassa käänne kohti parempaa talouden ja työllisyyden kehitystä, TEMin tilaisuudessa kerrottiin.

Talouden ennustetaan kääntyvän kasvuun kevään 2025 aikana.

Työllisyyden myönteinen käänne seuraa pienellä viiveellä talouden käännettä. Elinkeinoelämän piristymisen merkittävimmät työllisyysvaikutukset realisoituvat vasta 2030-luvulla.

Työbarometrin mukaan työmarkkinoiden yleistilanne on maltillisesti parantumassa.

Työvoimapula korostuu erityisesti sosiaali- ja terveysalalla. Osaamispuutteita ilmenee kaikilla toimialoilla ja alueilla.

Edellä kerrotut näkemykset pohjautuvat TEMin mukaan ELY-keskusten johdolla syyskuussa käytyihin yli 70 keskustelutilaisuuteen, joihin osallistui yli 1 600 alueiden asiantuntijaa muun muassa maakuntien liitoista, kunnista, oppilaitoksista, kehitysyhtiöistä ja kauppakamareista.

Arvioiden taustalla on myös tilastotietoja sekä alueellisia kyselyjä ja barometrejä, tiedotustilaisuudessa kerrottiin.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*