Työmarkkinajärjestöt ovat valmiita selvittämään yhteiskuntasopimuksen mahdollisuutta.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb, kok., määritteli etenemisen niin, että ensin todetaan tavoite, sitten määritellään prosessi, kolmanneksi asialista ja neljänneksi aikataulu.

Palkansaajajärjestöjen johtajat painottivat tiedotustilaisuudessa palkkakustannusten rinnalla vaikuttavia erilaisia kilpailukykyyn vaikuttavia tekijöitä kuten teknologian kehittyminen, osaaminen ja johtaminen.

Pääministeri Juha Sipilä, kesk., on kutsunut Juhani Saloniuksen selvityshenkilöksi. Salonius määritteli tehtäväkseen auttaa järjestöjä asian viemisessä eteenpäin.

Sipilä korosti, että kyse on Suomen rakenteellisesta ongelmasta eikä suhdannekriisitä.

Stubb pelotteli Kreikan kohtalolla ellei Suomi saa julkista taloutta tasapainoon, kasvua käyntiin ja työllisyystilannetta paranemaan.

Työ- ja oikeusministeri Jari Lindström, per., huomautti, että nykymenolla rahat eivät riitä työllisyyden hoitamiseen.

EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies sanoi, että kilpailukyvyn heikkeneminen on fakta. 110 000 työpaikkaa on hänen mukaansa mahdollinen vaikka kunnianhimoinen tavoite.

Häkämies luetteli kolme aluetta, joilla parannusta haetaan: tulevien vuosien palkkaratkaisut, yrityksissä tapahtuva kehitys muun muassa uuden teknologian avulla ja kolmanneksi yhteiskuntasopimus.

Kuntatyönantajien Markku Jalosen mukaan yhteiskuntasopimuksen merkitys on entisestään korostunut myös julkisen talouden kannalta. Hallituksen etenemissuunnitelma luo hänen mukaansa hyvät edellytykset työmarkkinakeskusjärjestöjen ja hallituksen välisille neuvotteluille.

SAK:n Lauri Lyly toivoi, että yhteiskuntasopimus pystytään saamaan aikaan, mutta keinoja pitää selvittää. Hän luetteli koko joukon kilpailukykyyn vaikuttavista asioista. Palkkaratkaisut hän näki osaksi kokonaisuutta.

Lylyn mukaan tavoite on tasapainoinen kokonaisuus, johon sisältyvät muun muassa muutosturva ja pätkätyöläisten asema.

Akavan Sture Fjäder painotti, että sopimuksessa pitää olla tasapaino ja myös työnantajien kannettava vastuuta. Akava on hänen mukaansa valmis toimiin, joilla kilpailukykyä parannetaan.

Samoin STTK:n Antti Palolan mukaan sopimus on tavoittelemisen arvoinen. Hän korosti, että asia on palkansaajille paljon hankalampi asia kuin työnantajille.

– Tämä ei ole helppo harjoitus, hän totesi.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*