Koronaviruspandemia iskee myös monen yksinyrittäjän toimeentuloon. (Kuva: Pixabay)

Yksinyrittäjille tarkoitettu rahoitustuki koronavirustilanteessa on jo avautunut monessa kunnassa, ja tukea on haettu heti aktiivisesti.

Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) ja Kuntaliiton valmistelema rahoitusmalli tarkoittaa 2 000 euron suuruista tukea yksinyrittäjän toiminnan harjoittamisesta johtuvien menojen kattamiseen.

Alun perin tukeen oli varattu 100 miljoonaa euroa. Kehysriihessä tehtyjen linjausten myötä tukipotti kasvoi 250 miljoonaan.

Yhteispotti riittää 125 000 tuen myöntämiseen. Suomessa on noin 187 000 yksinyrittäjää. Kunnista tulleiden tietojen mukaan tuelle on ollut vilkas kysyntä.

Juuassa tuen haku avautui tiistaina, ja kunnanjohtaja Markus Hirvosen mukaan kysyntä oli villkasta.

Ministeriö seuraa tilannetta siltä varalta, että valtion myöntämä tukisumma tulee käytetyksi ja tuen hakijoita ilmaantuu vielä sen jälkeen, kertoo neuvotteleva virkamies Jaana Lappi TEMistä.

Kunnan käytettävissä oleva rahoitus on laskennallinen osuus valtion myöntämästä tukisummasta. Esimerkiksi Lahden osuus on laskennallisesti 4,66 miljoonaa euroa, kaupunki tiedotti tiistaina. Lahden kaupunginhallitus päätti määrärahan hausta ylimääräisessä kokouksessaan 14.4. Lahdessa yksinyrittäjiä on yli 3 700.

Hämeenlinnassa puolestaan tukea on tarjolla 2 819 736 euroa ja tukea jaetaan 1410 yritykselle.

Tänään haun avaava Iisalmi kertoo, että ensimmäisessä vaiheessa kaupungin kautta jaettavaa avustusta riittää noin 150 yksinyrittäjälle.

Mäntsälä avasi tukihaun kiirastorstaina 9.4. ja pääsiäisen jälkeen 15.4. kunta saanut 51 hakemusta ja tehnyt kolmisenkymmentä myönteistä päätöstä.

Saman verran hakemuksia oli tullut Kontiolahdelle, joka sekin avasi tukihaun pääsiäisen alla.

– Olemme erittäin tyytyväisiä, että onnistuimme saamaan sähköisen hakujärjestelmän jo viime viikolla auki. Tähän aamuun mennessä on otettu vastaan 50 hakemusta. Ensimmäiset sopimukset on saatu allekirjoitettua nyt heti ja yksinyrittäjäavustukset ovat nopeimpien hakijoiden tilillä seitsemän vuorokauden kuluessa, kunnan kehitysyhtiön Kontionloikka Oy:n toimitusjohtaja Annu Ahonen sanoo.

Myös Salossa ollaan tyytyväisiä prosessin ripeään liikkeelle laittamiseen.

– Salossa on totuttu valmistelemaan ja tekemään elinkeinoelämään liittyviä päätöksiä joustavasti ja ripeästi yhteistyössä eri toimijoiden kesken. Yrityssalon ja Salon kaupungin yhteinen valmistelu yksinyrittäjien tuen hakuprosessin osalta on jälleen yksi osoitus siitä. Toivon, että tämä tuki auttaa osaltaan yrittäjiä eteenpäin tässä vaikeassa tilanteessa, toteaa kaupunkikehitysjohtaja Mika Mannervesi.

Yksinyrittäjän koronatukea voi hakea yksin taloudellista toimintaa harjoittava Suomessa toimiva päätoiminen yrittäjä, riippumatta toiminnan oikeudellisesta muodosta ja rahoitustavasta. Yksinyrittäjäksi määritellään yrittäjä tai ammatinharjoittaja, jolla ei ole palveluksessaan palkattua työvoimaa, mukaan lukien freelanceryrittäjät.

Avustuksen myöntämisen ehtona on yksinyrittäjän osoittama merkittävä heikentynyt taloudellinen tilanne ja liikevaihdon alenema koronaviruksen takia 31.12.2019 jälkeen. Tuki on harkinnanvarainen. Tukea ei voi myöntää, jos yritys on ollut taloudellisissa vaikeuksissa ennen koronakriisiä, eikä yritykselle, jolla on verovelkoja.

Avustuksen ehtona on, että yksinyrittäjän taloudellinen tilanne ja liikevaihto ovat heikentyneet koronavirusepidemian vuoksi 16.3.2020 jälkeen ja että yksinyrittäjällä katsotaan olevan edellytykset kannattavaan liiketoimintaan.

Kunnat päättävät itse, miten ne järjestävät yksinyrittäjätuen hakemisen. Järjestäminen on kunnalle vapaaehtoista.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Milloin ja miten yksinyrittäjä voi anoa koronatukea Helsingissä?

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä