Korona ei helpota kuntatalouden tuskaa. Aika näyttää kuinka kuntatalouden tasapainottaminen onnistuu Turussa lähivuosina. (Kuva: Seppo Haavisto)

Ensimmäiset kunnat ja kaupungit ovat kuntajohtajiensa johdolla jo ehtineet esittelemään ensi vuoden talousarvioehdotuksia. Kun kuntatalous ei ollut timanttisissa kantimissa ennen koronaakaan, niin kulunut vuosi ei ole kuntien talousahdinkoa ainakaan parantanut.

Turussa tilanne näyttää kaupunkilaisten palvelujen suhteen vielä hyvältä, mutta keväällä voi puhaltaa melkoisen kylmästi Aurajoen rannoilla. Etenkin kun kaupungissa pidetään kiinni siitä, että kuntatalous olisi tasapainossa koronasta huolimatta jo vuonna 2023.

-Kaupunkilaisten palveluihin sopeuttamisen ei pitäisi näkyä säästöinä, vaan entistä parempina ja tehokkaampina palveluina. On tärkeää ymmärtää, että jos koronan aiheuttama poikkeustilanne jatkuu pitkään, se vaikuttaa väistämättä myös palveluihin. Turku ei pysty ylläpitämään nykyistä palvelutasoa, jos taloudellinen pohja kaventuu pidemmällä ajanjaksolla, kaupunginjohtaja Minna Arve huomautti talousarviota esitellessään.

Epävarmuutta riittävästi

Verotulojen todellinen kehitys, työttömyyden lisääntyminen, koronan aiheuttamat lisäkulut ja normaalit kaupungin palvelut muodostavat yksinkertaisen yhtälön, jonka ratkaisemisessa suurin haaste on laskea numerot yhteen miinus-merkin perässä. Ensi vuoden alijäämätavoite on 22,1 miljoonaa euroa, mutta kun liikkuvia tekijöitä riittää, niin hyvinkin on mahdollista, että talousarviota joudutaan avaamaan jo vuoden alkupuoliskolla.

-Toimintaympäristö on hyvin epävarma. Meillä on paljon epävarmuutta, joka vaikuttaa työllisyyteen, kaupungin verotuloihin ja moneen muuhun asiaan. Kun ensimmäinen osavuosikatsaus on käsillä, niin on hyvin mahdollista, että meidän pitää päivittää talousarviota, Arve myönsi.

Talousarvioesityksessä Turku esittää kunnallisveron pitämistä 19,50 prosentissa. Kiinteistöveroihin on sen sijaan korotuksia luvassa.

-Tämmöisessä maailman ajassa, kun talous on taantumassa ja yrityksillä on haasteita, ihmisillä on lomautuksia päällä tai tulossa, työttömyys kasvanut, niin kuntatalouden parantaminen kunnallisveron korotuksen kautta ei ole oikea tapa, kaupunginjohtaja Minna Arve perusteli kuntaveron ennallaan pysymistä.

Tampereella torjuntavoitto

Samankaltainen tilanne on myös Tampereella, jossa pormestari Lauri Lyly esitteli talousarvioehdotuksensa medialle täsmälleen samaan aikaan Turun kanssa.

-Tämä talousarvio on tehty hyvin poikkeuksellisena aikana. Kesän alla meillä oli arvioita koronaiskun vaikutuksista, joka tämän vuoden osalta oli 100 miljoonaa euroa ja ensi vuoden osalta 130 miljoonaa.

-Näihin lähtökohtiin nähden tämä talousarvio on eräänlainen torjuntavoitto. Talousarvion alijäämä on tällä hetkellä 16,9 miljoonaa euroa, kaikki palvelut turvataan, investoidaan tulevaisuuteen ja investoinneilla pidetään elinvoimaa yllä, Lyly totesi talousarviota medialle esitellessään.

Rakentamisen pyörät halutaan pitää pyörimässä, sillä kaupungin investoinnit säteilevät laajasti työpaikkoina ja sitä kautta verotuloina. Työllisyyden hoitoonkin annetaan lisärahaa miljoonan euron verran.

-Elämä jatkuu koronan jälkeenkin. Meidän ei pidä himmailla hirveästi, vaan on pidettävä talouden rattaat pyörimässä, pormestari Lauri Lyly korosti.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*