Pormestari Lauri Lyly sai kaupunginhallitukselta huomautuksen yhdessä Kalervo Kummolan kanssa.

Kaupunginvaltuutettu Atanas Aleksovskin (sd.) nimitys Finnpark Oy:n hallituksen puheenjohtajaksi keväällä 2018 on ollut Tampereen kunnallispolitiikan kuuma peruna viime kuukausina. Kiistelty nimitys toi maanantaina kaupunginhallituksen antamat huomautukset pormestari Lauri Lylylle (sd.) ja konsernijaoston puheenjohtaja Kalervo Kummolalle (kok.).

Kaupunginhallituksen puheenjohtajana asian käsittelyn osalta toiminut vihreiden Jaakko Mustakallio kommentoi asiaa Twitterissä.

-Tampereen kaupunginhallitus antoi huomautukset Kummolalle ja Lylylle. Olen tyytyväinen, että puheenjohtamani pohjaesitys hyväksyttiin yksimielisesti. Asia tuodaan myös valtuuston käsittelyyn. Hyvä hallinto on demokratian kivijalka, Mustakallio toteaa viestissään.

Konsernijohtaja Jukka Yli-Rajala sai puolestaan kirjallisen varoituksen. Asiasta ensimmäisenä kertoneen Aamulehden mukaan Yli-Rajalan asia käsiteltiin kaupunginhallituksen päätösasioista erillisenä menettelynä kuulemisen jälkeen. Lylyn ja Kummolan saamat huomautukset menevät vielä tiedoksi kaupunginvaltuustolle.

Aleksovskilta väärää tietoa

Huomautukset ja varoitus liittyvät Kotilinnasäätiön niin sanottuun tontinvaihtojuttuun, jossa Aleksovski oli yksi keskeinen tekijä. Finnpark Oy:n hallituksen puheenjohtajana pitkään toiminut demaripäättäjä halusi jatkaa tehtävässään ja antoi kaupungin edustajien muiden ymmärtää, ettei häntä epäillä tapauksessa rikoksesta. Tilanteen oikea laita paljastui vasta Finnpark Oy:n huhtikuussa pidetyn yhtiökokouksen jälkeen, jolloin nimitys puheenjohtajaksi oli jo vahvistettu.

Pormestari Lauri Lylyn kaupunginhallitukselle antaman kirjallisen selvityksen mukaan kaupungin keskeisiin demaripäättäjiin lukeutunut Atanas Aleksovski olisi vielä elokuussa 2018 ilmoittanut tutkinnanjohtajan päättäneen, että hänen osaltaan poliisitutkinta ja käsittely oli keskeytetty.

-Tästä ilmoituksesta jäi minulle se käsitys, että asia muutenkin hänen osaltaan raukeaa. Myöhemmin esille tullut luottamusaseman väärinkäytöstä syntynyt syyttämispäätös oli tätä taustaa vasten odottamaton, Lyly kirjoittaa vastauksessaan.

Ehdollista vankeutta

Syyttäjä nosti syksyllä 2018 syytteen luottamusaseman väärinkäytöksestä ja käräjäoikeus tuomitsi Aleksovskin tammikuussa 2019 ehdolliseen vankeuteen. Asiasta on valitettu Turun hovioikeuteen, joka käsittelee asiaa lähikuukausina.
Pormestari Lauri Lylyn mukaan asian valmistelussa ja käsittelyssä on toimittu viipymättä, kun asioille on saatu täysi varmuus.

-Atanas Aleksovskin kirjallinen kuuleminen ja sitä seurannut kaupunginhallituksen tutkintapyyntö, ovat olleet kuntapäätöksinä poikkeuksellisen rajuja ja harvinaisia. Kaupungin päätösten seurauksena Atanas Aleksovski on jättänyt Finnparkin hallituksen. Lisäksi hän on luopunut kaupunginhallituksen ja konsernijaoston jäsenyydestä.

-Jälkikäteen arvioiden voi valintaprosessi jättää huomautettavaa, mutta riippumatta missä järjestyksessä toimittiin vuonna 2018, asian saama lopputulos olisi ollut sama, kuin mihin nyt päädyttiin, Lauri Lyly toteaa vastauksessaan.

Poliisi tutkinut nimityksen – ei rikosta

Lylyn ja Kummolan kirjallisista vastauksista selviää, että Finnpark Oy:n nimitysasioiden laillisuutta on tutkittu myös poliisin toimesta.

-Tätä valintaprosessia on myös tarkastettu ulkopuolisten toimesta, joiden luulisi vaikuttavan olennaisesti valinnasta tehtäviin johtopäätöksiin. Finnparkin nimitysasiasta on tehty kaksi virkamiesten toimintaan kohdistuvaa tutkintapyyntöä. Poliisi on ilmoittanut näiden pyyntöjen osalta, että asiassa ei ole syytä epäillä rikosta, esitutkintaa ei toimiteta ja tutkinta on päätetty, Lyly toteaa.

Konsernijaoston puheenjohtaja Kalervo Kummola pohtii omassa vastauksessaan, onko kaupungin ohjeistuksissa hyvän hallinnon suhteen tulkinnanvaraa liiaksi. Ohjeissa todetaan, että tutkinnan kohteena olevaa ei saa valita kaupungin toimielimiin, mutta Kummola ihmettelee, että missä raja menee.

-Hyvän hallinnon kannalta ohjeistus jättää useassa suhteessa tulkinnanvaraa. Siinä todetaan mm, että ”tutkinnan kohteena olevaa” ei saa valita kaupungin toimielimiin, eikä kaupunki esitä hänen valitsemistaan edustajaksi yhteisöihin, joihin nimitetään kaupungin edustaja. Ohjeistuksessa ei kuitenkaan yksilöidä, mitä esimerkiksi tarkoitetaan ”tutkinnan kohteena olevalla”.

-Riittäkö mikä tahansa, myös tutkinnan keskeyttämiseen päätyvä rikosepäily estämään henkilön nimittämisen. Jos niin olisi, voitaisiin mikä tahansa nimitys estää tekemällä tutkintapyyntö. Se olisi oikeuden väärinkäyttöä. Ohjeistusta ollaankin mm. tässä suhteessa tarkentamassa. Avoimeksi jää myös se, onko kaupungin omistama osakeyhtiö kaupungin toimielin ohjeistuksessa tarkoitetulla tavalla, Kummola kirjoittaa vastauksessaan.

Atanas Aleksovski erosi syytteen nostamisen jälkeen kaupungin omistaman pysäköintiyhtiön Finnpark Oy:n hallituksen puheenjohtajan tehtävästä sekä jätti paikkansa kaupunginhallituksessa.

Tampereen kaupunginhallituksen kokouksen päätösmateriaali

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*