Kuntouttavan työtoiminnan asiakkaat jäivät tyhjän päälle, kun koronarajoitukset astuivat voimaan. Tampereella on aloitettu kuntouttava työtoiminta etäpalveluna.

Koronaviruksen mukanaan tuomat rajoitukset pistivät pitkäaikaistyöttömien kuntouttavan työtoiminnan tauolle. Monelle asiakkaalle kuntouttava työtoiminta on erittäin tärkeä osa arkea, mutta koronan johdosta normaalia toimintaa ei voida pyörittää.

Tampereen työvalmennussäätiö Syke loi reilussa viikossa Suomen ensimmäinen etäkuntouttavan työtoiminnan mallin pitkäaikaistyöttömien palveluihin. Koronakaranteenin aikana perinteisen työpajoilla tapahtuvan toiminnan sijaan kuntouttava työtoiminta viedään asiakkaan kotiin. Kuntouttava työtoiminta etäyhteyteen perustuen käynnistyi viime viikolla Tampereen kaupungin työllisyyspalvelujen päätöksellä.

-Koko toiminta loppui yhdessä päivässä, joten oli ratkaistava mitä tehdä. Lomautusilmoituksista huolimatta jatkoimme suunnittelua kuntouttavan työtoiminnan toteuttamiseksi etänä. Olimme saaneet vinkin tällaisesta mahdollisuudesta muutama päivä aiemmin, kertoo Tampereen työvalmennussäätiö Sykkeen toiminnanjohtaja Jyrki Koskinen.

-Ehdimme jo hiukan ennen normaalin pajatoiminnan sulkemista keskustella mahdollisuudesta asiakkaiden kanssa. Viime viikolla oli jo ensimmäiset etäluennot hoivapajalla, Koskinen jatkaa.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Ei kelpaa kaikille

Syke tavoitteli alun perin, että noin kaksi kolmasosaa 160 kuntouttavaan työtoimintaan normaalisti osallistuvasta tamperelaisesta jatkaisi kuntoutusta myös etätoiminnassa.

-Ihan siihen emme kuitenkaan pääse, vaan näytämme jäävän hieman tavoitteen alle. Suurimmat esteet siellä ovat, ettei etätyön tekeminen ole kiinnostavaa ja tietotekniikan käyttö muodostaa osalle kynnyksen osallistumiseen. Toisaalta meillä on kyllä hyviä kokemuksia myös siitä, että tässä tilanteessa on menty näiden tietoteknisten kynnysten yli, Jyrki Koskinen toteaa.

Syke tarjoaa etäohjattua kuntouttavaa työtoimintaa it-pajalla, mediapajalla ja hoivapajalla.

-It-pajalla ja mediapajalla toteutus on helpointa, kun henkilöillä on valmius käyttää tarvittavia tietokoneita, tabletteja tai älypuhelimia. Koodausta, avoimia verkkokursseja tai pääsykokeisiin valmistautumista voi tehdä myös kotona ja saada sinne päivittäinen tarvittava valmentajan ohjaus.

-Olemme kyllä ideoineet myös sitä, että esimerkiksi polkupyörien huoltaminen on mahdollista etätoiminnassa. Viedään huollettavan pyörät kuntoutujan kotiin ja hän voi niitä huoltaa esimerkiksi asuintalonsa pyörävarastossa, Koskinen ideoi.

Ensi kertaa etänä

Lainsäädännön mukaan kuntouttavan työtoiminnan toteuttaminen ei ole ollut aiemmin mahdollista etänä. Toiminta mahdollistui, kun Tampereen kaupungin työllisyyspalveluille näytettiin vihreää valoa ministeriön suunnasta.

-Hyödynnämme nyt tätä mahdollisuutta tässä poikkeustilanteessa. Olemme pajatoiminnan peruspuurtaja, mutta viime vuosien taloudelliset haasteet ovat muotoilleet meille toimivat prosessit. Kriisitilanteessa rakensimme henkilöstön kesken hyvällä fiiliksellä täysin uutta toimintaa asiakkaille ja onnistuimme siinä, iloitsee toiminnanjohtaja Jyrki Koskinen.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*