Hallituksen esitys TE-palveluiden uudistamista koskevasta laista ei Kuntaliiton mukaan hyödynnä kuntaekosysteemiä parhaalla mahdollisella tavalla. Kuva: Ville Miettinen

TE-palveluiden uudistamista koskevassa lakiesityksessä on Kuntaliiton mukaan edelleen useita kohtia, jotka edellyttävät korjaamista.

Korjaustarpeet liittyvät erityisesti vallan, vastuun ja rahoituksen eriyttämiseen. Työ- ja elinkeinotoimistojen palveluiden on määrä siirtyä valtiolta kunnille vuoden 2025 alussa.

Kuntaliiton mukaan TE-palveluiden järjestämisvastuu kuuluu jokaiselle kunnalle, eikä vain kuntayhtymille tai vastuukunnille, kuten hallitus esittää.

–Vastuukuntamallin tai kuntayhtymän sijaan olisimme toivoneet yksinkertaisempaa mahdollisuutta järjestää palvelut sopimalla kuntien kesken, kuten työllisyyden kuntakokeilussa on tehty, sanoo kehittämispäällikkö Erja Lindberg Kuntaliiton Elinvoima ja talous -yksiköstä.

Lakiesityksen mukaan TE-palvelut siirretään kunnille tai kuntayhtymille, joiden työvoimapohjan on oltava vähintään 20 000 henkilöä.

”TE-palvelut lähipalveluiksi”

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan laaja työvoimapohja takaa sen, että palveluiden järjestämiseen on riittävästi resursseja ja että palvelut ovat yhdenvertaisesti työnhakijoiden saatavilla kaikkialla Suomessa.

Käytännössä 20 000 henkilön työvoimapohja edellyttää noin 40 000-50 000 asukkaan väestöpohjaa, Lindberg sanoo.

–Alueet olisivat aika isoja. Me Kuntaliitossa pidämme tärkeänä sitä, että TE-palvelut muuttuisivat lähipalveluiksi. Nyt ne ovat paikoin aika kaukana työnhakijoista.

Kuntaliiton mukaan laajalle työvoimapohjalle ei löydy palvelusta lähteviä perusteita lakiesityksen perusteluista.

–Määrittelyt rikkovat luonnollisia työssäkäyntialueita. Uskomme, että kunnat osaavat itse määritellä työssäkäyntialueet omalla seudullaan.

Kahden vuoden siirtymäaika

TE-palveluiden järjestäminen on kunnille siirtyvä uusi valtionosuustehtävä, josta aiheutuvat kulut korvataan kunnille sataprosenttisesti, Lindberg kertoo.

Tehtävien siirrossa on määrä noudattaa kahden vuoden siirtymäaikaa.

–Siinä on se hyvä puoli, että siirtymäajan aikana pystytään jo hieman näkemään, miten uudistus toimii ja riittääkö rahoitus.

Kuntaliiton ja kuntien asiantuntijoita kuullaan lähikuukausina laajasti hallituksen TE-palvelut 2024 -uudistusta koskevan lakiesityksen valiokuntakuulemisissa. 

TE-palvelut 2024 -lakipakettia käsitellään työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa, hallintovaliokunnassa, talousvaliokunnassa sekä perustuslakivaliokunnassa.

Aiheesta aiemmin:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*