Cleantech tarjoaa kunnalle säästöjä palveluja heikentämättä
Helsingin Suvilahteen valmistui maaliskuussa Helenin aurinkovoimala, josta kaupunilaiset saivat varata nimikkopaneeleja. Kunkin paneelin tuottama sähkö hyvitetään sähkölaskussa. (Kuva: Helen)
Cleantech tarjoaa kunnille mahdollisuuden vähentää menoja ilman että palvelut heikkenevät, totesi Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen keskiviikkona Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) ja Kuntaliiton tiedotustilaisuudessa.
SYKE Ja Kuntaliitto pitävät kuntien vastuuta cleantechin käyttöönotosta merkittävänä.
Uudessa hallitusohjelmassa on yhdeksi kärkihankkeeksi nostettu hiilettömään, puhtaaseen ja uusiutuvaan energiaan siirtyminen kustannustehokkaasti. Hallitusohjelmassa tavoitellaan myös julkisen sektorin kannustamista hiilineutraaleihin energiaratkaisuihin.
Kietäväisen mukaan cleantechin rooli kuntien elinvoimapolitiikassa kasvaa.
– Sillä ei heikennetä palveluja vaan samalla saadaan säästöjä ja jopa mahdollistetaan paremmat palvelut, Kietäväinen arvoi cleantechin mahdollisuuksia.
Kunnat tekevät vuosittain julkisia hankintoja 19 miljardilla eurolla. Kunnat voivat vähähiiliisiä ratkaisuja ja cleantechiä tukemalla vaikuttaa merkittävästi markkinoihin.
– Suomalaisen cleantech-teknologian tulevaisuus on paljon kiinni omista ratkaisuistamme, Kietäväinen summaa.
Kuntien elinkeinopolitiikka vihertyy
Edellytyksiä cleantechia tukeville toimenpiteille löytyy erityisesti kunnan elinkeinopolitiikasta, maankäytöstä, liikenteestä, energiatuotannosta ja -käytöstä sekä julkisista hankinnoista.
Hankintojen kohdentuminen cleantechiin on osa kunnan elinkeinopolitiikan ”vihertymistä”. Vihertymistä on myös kuntien yrityksille suuntaamat neuvontapalvelut ja verkostojen luominen.
Kietäväinen nosti esimerkiksi vihertymisestä Jyväskylän Resurssiviisas biotalous – lisäarvoa biotaloudesta -ohjelman, joka toteuttaa vähähiilisyyden ideaa.
Jyväskylä on ollut aktiivinen mm. tähteeksi jäävän ruoan käytön kehittäjänä ja kaupunki isännöi huhtikuussa kansainvälistä kokousta, jossa käsiteltiin mm. biotaloutta ja resurssiviisautta.
– Jyväskylässä idea on että toimenpiteiden jälkeen katsotaan paljonko se euroissa merkitsee vuositasolla. On tärkeää, että näin pystytään tekemään. Se on äärimmäisen ajankohtainen toimintapa, Kietäväinen sanoi.
Aurinkosähköä leasingilla
Kunnat selvittävät aktiivisesti mahdollisuuksia uusiutuvien energiamuotojen käyttöön, totesi SYKEn erikoistutkija Katriina Alhola.
Vesi- ja jäteveden käsittelyssä puolestaan Suomessa ollaan jäljessä.
– Tämä on nouseva cleantech-ala jossa on paljon hyödyntämätöntä potentiaalia, Alhola sanoi.
Yksi SYKEn hankkeista on uuden rahoitusmallin testaaminen leasingilla hankitun aurinkovoiman hyödyntämisestä yhteiskäytössä.
Pilotissa mukana olevat Asikkala, Kuhmoinen, Laitila, Mynämäki ja Padasjoki valtuuttivat SYKEn kilpailuttamaan aurinkovoimalat avaimet käteen -toimituksella siten, että leasing-hinta vastaa paneelien laskennallisesti tuottaman sähkön hintaa verkosta ostettuna. Tarjouskilpailussa lyhyin leasing-kauden pituus on tärkeimpänä valintaperusteena. Leasing-kauden jälkeen kunnalla on mahdollisuus ostaa voimala käyttöönsä.
– Voimalan tuotto jää kokonaan kunnan hyödyksi leasing-kauden jälkeen. Hyöty saattaa olla merkittävä, koska paneelien käyttöikä on pitkä, pilotin vetäjä, tutkimusinsinööri Jarmo Linjama SYKEstä sanoo.
FAKTA: Mikä on cleantech-hankinta?
– Tuottaa merkittävän ympäristöhyödyn perinteiseen ratkaisuun verrattuna erityisesti energia- ja matalatehokkuudessa -> kuuluu markkinoiden parhaimmistoon elinkaaren aikaisten ympäristövaikutusten näkökulmasta.
– Puhtaaseen teknologiaan perustuva tai sitä tukeva (kaupallistettu) ratkaisu.
– Innovatiivinen tai uudehko ratkaisu.
– Taloudellisesti järkevästi toteutettavissa
– Tarjoaa referenssikohteita alan yrityksille.
– Hyödyntää alueellisia mahdollisuuksia ja tukee elinvoimaisuutta.
Lähde: Katriina Alhola / SYKE
Lue lisää:
Kuntaliiton tiedote: Kunnissa tarjolla merkittäviä cleantech-mahdollisuuksia
Sitra: Kunnille miljardihyödyt resurssiviisaudella