Kuntien on otettava huomioon ilmastonmuutoksesta aiheutuvat lisävaatimukset hulevesien hallinnalle. Kuvituskuva

Suomen ympäristökeskuksen yli-insinööri Mikko Huokuna kertoo, että kuntien on otettava huomioon ilmastonmuutoksesta aiheutuvat lisävaatimukset hulevesien hallinnalle.

– Esimerkiksi rankkasateet lisääntyvät ilmastonmuutoksessa.

Hulevedellä tarkoitetaan pinnoille kertyvää sade- tai sulamisvettä taajaan rakennetulla alueella. Kuntien on arvioitava säännöllisesti hulevesiinkin liittyviä tulvariskejä. Tulvariskien hallintaa ohjaavat laki ja asetus tulvariskien hallinnasta. 

– Kuntien on tehtävä alustava arviointi tulvariskeistä seuraavan kerran vuonna 2024, Mikko Huokuna sanoo.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)– Kunta voi tehdä arvioinnin monella tapaa. Isommat kunnat ovat tehneet tätä työtä hyvinkin perusteellisesti. Pienissä kunnissa riskitkin ovat usein pienempiä.

Kunta hulevesitilanteen herrana

Lainmukaiseen tulvariskien hallintaan kuuluvat muiden muassa merkittävien tulvariskialueiden nimeäminen ja tulvakarttojen laatiminen. Lain piiriin lukeutuvat niin vesistö-, meri- kuin hulevesitulvatkin.

Vesistöalueiden ja merenrannikon tulvariskienhallinnan suunnittelusta vastaavat elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset. Kunta vastaa hulevesitulvariskien hallinnasta.

Jatkuvaa kehittämistä

Keravan kaupungin hankeinsinööri Mika Spets antaa esimerkin hulevesien tulvimista ennaltaehkäisevästä käytännön työstä. Keski-Uudellamaalla sijaitseva kaupunki saneeraa vesijohtoverkostoa Olavintiellä. Työt valmistuvat syyskuun alussa Keravan länsipuolella, lähellä Tuusulan rajaa.

– Samalla parannamme sadevesien kuivatusjärjestelmää, jotta hulevesi ei valu ojaan, vaan ohjautuu jatkossa putkia pitkin pois.

– Kyseessä on noin 250 metriä pitkä alue. Saneerauksen johdosta tehtävät liikennejärjestelyt kohdistuvat 12 omakotitaloon.

Hulevesien hallinta vaatii jatkuvaa kehittämistä, Spets tietää.

– Kun saneeraamme katujen jäte- tai vesijohtoja kaupungin keskustassa, parannamme samalla katujen kuivatusjärjestelmiä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*