Metsähallituksen luontopalveluiden ”Terveys ja hyvinvointi” -ohjelma tukee ihmisten luonnossa liikkumista ja sen tuomia hyvinvointi- ja terveysvaikutuksia. (Kuva: Keski-Suomen liitto)

Neva, harju, luoto ja muut kansallispuistojen elementit ovat näkyvästi läsnä Jyväskylään Keski-Suomen keskussairaalan alueelle 2020 valmistuvassa Sairaala Novassa.

Keski-Suomen sairaanhoitopiiri ja Metsähallituksen Luontopalvelut allekirjoittivat keskiviikkona yhteistyösopimuksen, jossa sovittiin Keski-Suomen kansallispuistojen hyödyntämisestä Sairaala Novan sisustussuunnittelussa.

Suomen 40 kansallispuistosta viisi sijaitsee Keski-Suomen maakunnassa. Sairaalan sisätilojen suunnittelun inspiraation lähteeksi on valittu kullekin kansallispuistolle ominaisia teemoja: Salamajärven kansallispuistosta neva, Leivonmäen kansallispuistosta harju, Etelä-Konneveden kansallispuistosta luoto, Pyhä – Häkin kansallispuistosta salo ja Isojärven kansallispuistoista kaski. Lisäksi suunnittelussa Jyväskylän kaupunkiluontoa edustaa lehto.

Kansallispuistoteemaa hyödynnetään vahvasti niissä sairaalan osissa, joissa potilaat ja asiakkaat liikkuvat.

Kategorian A, jossa asiakasviihtyvyyteen panostetaan eniten kansallispuistoista haettujen teemojen mukaan, ovat uuden sairaalan Keski-Suomen Sairaala Novan aula, valopihat, odotustilat, vuodeosastot, kappeli, vainajan huone ja omaisten tilat. Esimerkiksi Sairaala Novan aulan inspiraation lähteenä toimii virtaava vesi. Vuodeosastojen inspiraation lähde on metsä.

Mahdollista on, että yhteistyö ulottuu myös sairaalan seinien ulkopuolelle: Keski-Suomen liiton mukaan ideaalitapauksessa paranemisprosessiin saataisiin liitettyä ”palvelupolku” lähiluontoon ja kansallispuistoihin.

Luonnonympäristöllä on kiistaton merkitys ihmisen tervehdyttämisprosessissa, muistuttaa Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Juha Kinnunen.

– Metsähallituksen kanssa tehty yhteistyösopimus on erittäin arvokas ja jatkossa on vain mielikuvitus rajana, mitä kaikkea me voidaan yhdessä tehdä. Uskon, että meille avautuu sellaisia mahdollisuuksia, joita ei tässä vaiheessa edes pystytä näkemään.

Sairaala Nova on ensimmäinen 2000-luvulla rakennettava keskussairaala.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä