Porukka-sovellusta on käytetty mm. maankäyttöön ja kaavoitukseen liittyvissä kysymyksissä. (Kuva: Ville Miettinen)

Lahden kaupungin viime talvena julkaisema Porukka-sovellus on saanut lahtelaiset osallistumaan kaupungin kehittämiseen.

Älypuhelinsovelluksella on nyt lähes 3 000 käyttäjää ja vastauksia Lahden kehittämistä koskeviin kysymyksiin on tullut yli 140 000.

Kun Lahti ja Nastola yhdistyivät tammikuun alussa ja kaupungin uutta strategiaa mietittiin, osallistaminen haluttiin muutosohjelmiin mukaan. Porukka-sovellus otettiin käyttöön helmikuussa, ja ensimmäinen kysymyspatteristo koskikin strategisia valintoja.

– Vastaukset koottiin, ja ne olivat esillä valtuuston strategiatyöpajoissa, viestintäpäällikkö Heini Moisio kertoo.

Kaupunkilaisille lähetetään sovelluksen kautta noin 30 kysymyksen kysymyssarjoja.

– Kysymysten aiheet vaihtelevat, jotta jokaiselle löytyisi jotakin mielenkiintoista, sanoo vuorovaikutussuunnittelija Henrik Saari.

Moision mukaan oleellista on sisällyttää kysymyksiin myös aiheeseen liittyviä kevyempiä kysymyksiä tyyliin”Jos Lahti olisi musiikkilaji, olisiko se rock, hiphop vai tango?”

– Tämä on ihan selkeästi innostanut ihmisiä vastaamaan myös asiallisiin, vakaviin kysymyksiin, Moisio sanoo.

– Ja mikä ilahduttavinta, olemme myös avoimiin kysymyksiin saaneet vastauksia. Ne ovat ihan tosissaan tehtyjä pohdintoja. Nettikeskusteluissa esiin nousevia asiattomuuksia on hyvin vähän.

Näyttökuva 2016-08-25 kello 14.48.43

Kun Lahden seudun kuntajakoselvitystä valmisteltiin, käytettiin viestinnässä verkkosivujen lisäksi erilaisia verkkokyselyjä, uutiskirjeitä ja asukastilaisuuksia.

– Silti ei tavoitettu sellaista määrää asukkaita kuin tällä mobiilisovelluksella on tavoitettu, Moisio sanoo.

Hän korostaa, että perinteisiä kanavia ei voi hylätä. Edelleen tarvitaan asukastilaisuuksia, ja verkkosivuilla pitää olla vuorovaikutusta.

– Nyt vaan aika on sellainen, että ihmiset kulkevat älypuhelin kädessä, ja jos he voivat bussia odotellessaan vastata kysymykseen, pitääkö tässä kohdassa olla pyörätie tai jalankulkuväylä tai pitääkö olla enemmän bussipysäkkejä tai missä pitää olla lähikirjasto – se on arvokasta tietoa kaupungin kehittämiseen.

Henrik Saaren mukaan sovelluksen ideoinnissa lähdettiin siitä, että tavoitettaisiin nekin ihmisryhmät, joilla voi olla hankaluuksia päästä esimerkiksi kaupungin järjestämiin tilaisuuksiin, kuten lapsiperheet.

Saari on tyytyväinen siihen, miten kuntalaisia on kyetty tavoittamaan nopealla tavalla.

– Pääasiassa on tullut kiitosta sovelluksesta ja siitä että rohkaistuimme ottamaan tämän käyttöön.

Porukka-sovellus Lahden verkkosivuilla

Porukka-sovelluksesta Lahden kaupungin Youtube-kanavassa:

Lue myös:

Pohjois-Savon Auvinen: Demokratia saatava mobiiliin

Ylöjärvi istuttaa digikulttuuria sissitaktiikalla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Miten sovelluksessa taataan se ettei kaikkia ääniä anna vaikkapa venäläinen trolliarmeija? Vai onko siellä jokin tunnistusmekanismi mikä kertoo että vastaaja on oikea ihminen tai edes Lahdessa asuva?

  2. Niin, tuohan on hyvä keino että mikä tahansa maa tai taho voi vaikuttaa Lahden päätöksiin kun pistävät omat avustajansa vastailemaan tuonne mitä sattuu.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*