Pinkki ei peräänny Tampereen ratikkakeskustelussa
Kuva: Tampereen Raitiotie Oy
Yleisökyselyssä on tarjolla kolme väriä Tampereen raitiovaunujen väriksi.
Tampereella käydään värikästä keskustelua tulevien raitiovaunujen väristä. Kansanliike haluaisi pinkin ratikan, mutta se ei kelvannut edes yleisöäänestyksen vaihtoehdoksi. Nyt on tarkoitus vielä tempaista pinkin ratikan puolesta.
Tampereen Raitiotie Oy on päättänyt pitää vaunujenvärinvalinnan tiukasti otteessaan. Käynnissä on yleisöäänestys, jossa vaihtoehtoja on vain kolme, tummansininen, vaaleansininen ja punainen. Äänestysaikaa on 23.4. asti.
Vaaleanpunaisen kannatus on henkilöitynyt valtuutettu, kansanedustaja Sanna Marinin, sd.
Pinkin ratikan puolesta on olemassa myös kansanliike, Tamperelaiset pinkin ratikan puolella -ryhmä.
Vaaleanpunainen voitti 2016 Aamulehden järjestämän äänestyksen väristä.
Pinkki tulee valtuuston lehterille
Taistelu pinkin ratikan puolesta jatkuu, vakuuttaa Marin.
– Olemme tehneet asiasta valtuustokyselyn yhdessä Jaakko Mustakallion, vihr., ja Minna Minkkisen, vas., kanssa. Ratikan väriä käsitellään siis seuraavan valtuuston kokouksen yhteydessä 23. huhtikuuta.
Päivä on sama, jolloin yleisökysely kolmen värin kesken päättyy.
– Järjestämme myös eräänlaisen Pink Flash mob -tapahtuman. Valtuuston kokousta on tulossa seuraamaan joukko tamperelaisia ihmisiä pinkkiin pukeutuneena.
Rohkeuden puutetta?
– Nyt julkaistut värivaihtoehdot on suunniteltu vastaamaan juuri Tampereen Ratikan tarpeita ja luomaan haluttua palvelukokemusta. Värivaihtoehtojen on haluttu olevan erilaisia raitiotieinfrastruktuurin rakentamisen yhteydessä käytettävästä vaaleanpunaisesta, jotta raitiotiejärjestelmästä muodostuu oma itsenäinen brändinsä, perustelee Tampereen Raitiotie Oy:n toimitusjohtaja Pekka Sirviö värinvalintoja yhtiön verkkosivulla.
Perustelu ei ole kelvannut pinkin ratikan kannattajille. Marinin mukaan on vaikea sanoa, miksei pinkki kelpaa.
– Se on ollut kaikissa kyselyssä ylivoimainen suosikkiväri. Ehkä Tampereen Raitiotie Oy:lla tai suunnittelijoilla ei ole riittävästi rohkeutta tehdä jotain erilaista ja ennakkoluulotonta. Tämä on harmi, sillä nämä piirteet kuvaavat Tamperetta ja tamperelaisia hyvin.
Pinkki herättää intohimoja
Pinkki ratikka on herättänyt huomiota tamperelaisten Facebook-sivuilla, ja Twitterissäkin on käyty vilkasta ajatustenvaihtoa. Keskustelu on noteerattu myös muualla maassa.
Joku lupaa Facebookissa tulla toiselta puolelta maata ajamaan pinkillä ratikalla, jos sellainen Tampereelle tulee. Mutta on ehdotusta epäilty myös kieli poskessa tehdyksi.
Vastoin asukasdemokratiaa
Marinin mukaan värinvalintaprosessi kertoo kansalaismielipiteen merkityksestä.
– Ratikka on tamperelaisten pitkään ajama hanke ja kaupunkilaiset myös maksavat ratikan. Tästä huolimatta muutaman ihmisen porukka katsoo oikeudekseen määritellä tamperelaisten puolesta sen, millainen ratikasta tulee.
– Tämä ei ole oikein, eikä todellakaan nykypäivää. Kaupunki on pyrkinyt pitkään profiloitumaan aktiivisena asukasdemokratian edistäjänä ja siksi toivonkin, että Tampereen Raitiotie Oy harkitsee uudelleen kantaansa asiassa. Se olisi hyvää ja modernia johtamista.
Helsingissäkin käyty tahtojen taistelu
Helsingissäkin käytiin aikanaan tahtojen taistelu raitiovaunujen väristä. Perinteinen väritys on vihreä keltaisella tehostettuna. Jossain vaiheessa uusien vaunujen väriksi tuli harmaan ja oranssi yhdistelmä, jota viranhaltijat halusivat jatkaa.
Asiassa käytiin kovasti keskustelua, kun aktiiviset kaupunkilaiset halusivat palauttaa perinteisen värityksen.
Päättäjät kallistuivat yleisöpalautteen kannalle, ja Helsinki palasi perinteiseen väritykseen.
Nyttemmin Helsingissä tapaa monenkirjavia raitiovaunuja, sillä niiden pintaa myydään mainostarkoituksiin. Perusväri on kuitenkin vihreän ja keltaisen yhdistelmä.
Tappelemaan ei kannata pinki puolesta alkaa. Eikö Pekka Sirviö tiedä, että maalia on myytävänä. Ne saadaan maalattua uudestaan. Nyt kun Tamperelaiset haluaisi olla ennakkoluulottomia ja maalauttaa ratikat pinkin värisiksi, niin se ei kelpaa. Pinkki = Ratikka. Punainen = Paloauto. Sininen = Nysse, Kaupungin linja – auto. Vaaleansininen = vanha lättähattu. Keltainen = vanha postiauto. Mitään vanhaa tai historiaa ei pitäisi sekoittaa ratikan väriin. Pinkkiväristä tulee aikanaan historiaa. Liikenteessä turvallinen väri , eroittuisi muusta liikenteestä. Pinkki väri ei sekoittuisi taustalla olevien rakennelmien väriin. Liikenneturvallinen.
Ihmettelen sitä, miksi brändi työryhmä ei näe perusteluita pinkille ratikalle. Aika sivistymätöntä porukkaa?
Perustelut liittyvät 100v Suomen ja Tampereen historiaan. Täällä taistelivat punaiset ja valkoiset ja tänään eletään sovussa eli yksinkertaisen väriopin mukaan : punainen+valkoinen=pinkki