Ilmastotorilta eväitä vähähiilisyyteen -hanke antaa vauhtia Joensuun seudun ja koko maakunnan pyrkimyksissä kohti vähähiilisempää yhteiskuntaa.

HINKU-hankkeen vetäjä, professori Jyri Seppälä pitää Pohjois-Karjalaa yhtenäisenä, kansainvälisestikin merkittävänä ilmastonmuutoksen kunnianhimoisena hillintäalueena.

Kohti hiilineutraalia kuntaa -verkostossa (HINKU) on nyt mukana 27 kuntaa. Niistä kahdeksan on Pohjois-Karjalasta. Tuoreimpana mukaan on liittynyt Joensuu.

– Alueen pääkaupunkina Joensuu on tehnyt mahdolliseksi sen, että ilmastonmuutoksen hillintäasioissa pystytään hakemaan helpommin kustannustehokkaita ja innovatiivisia ratkaisuja yli kuntarajojen, Seppälä sanoo Joensuun kaupungin tiedotteessa.

Suomessa tavoitteena on, että vuoteen 2030 mennessä 50 % energiasta tuotetaan uusiutuvilla muodoilla. Pohjois-Karjalassa uusiutuvan energian osuus on jo 66 %.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Pohjois-Karjalan kasvihuonekaasupäästöt vähenivät 16 % vuodesta 2007 vuoteen 2013 mennessä. Joensuun päästövähennys oli runsaat 19 %. Maakunnan suurimmat päästövähentäjät olivat HINKU-kunnat Kitee ja Lieksa (-27 %). Muiden HINKU-kuntien Ilomantsin, Liperin, Nurmeksen, Tohmajärven ja Valtimon päästöt vähenivät maltillisemmin (kahdeksasta kahteentoista prosenttia). HINKU-verkostoon liittymistä harkitsevan Outokummun päästöt leikkaantuivat 26 %.

Joensuun kaupunginjohtajan Kari Karjalaisen mukaan kaupunki haluaa toimia niin, että luontosuhdetta tasapainotetaan korkealaatuisen teknologian avulla.

– Kaupunki voi edistää hiilineutraaliutta myös kaupunki- ja yhdyskuntasuunnittelulla, jolla lisätään kävelyn, pyöräilyn sekä joukkoliikenteen mahdollisuuksia. Kaikki ei ole pelkästään energiamuotojen valintaa, Karjalainen sanoo.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*