Timo Reina. (Arkistokuva: Henri Salonen)

Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Reina pitää maakuntien ict-palvelukeskus Vimanan oikeudellisesta asemasta tehtyä selvitystä pahasti myöhässä tehtynä oleellisena toimenpiteenä.

Heinäkuussa 2017 perustetun Vimana Oy:n on määrä tulevassa maakuntaratkaisussa tuottaa ja tarjota maakunnille yhteisiä ict-alan asiantuntija- ja kehityspalveluita sekä hankkia markkinoilta ja yhteistyökumppaneilta tarvittavia ratkaisuja. Lopullinen toimintamalli ei ole vielä selvillä. Maakuntalaissa on tarkoitus säätää valtioneuvoston asetuksella maakunnille tulevasta Vimanan käyttövelvoitteesta.

Vimana teetti juridisen selvityksen asemastaan ja käsitteli tilannetta myös omassa työryhmässään. Vimanan ja valtiovarainiminsteriön selvitysten mukaan Vimanan asemassa ei ole ongelmia.

Aiemmin professori Petri Kuoppamäen selvityksessä oli nostettu esiin huolen aiheista palvelukeskusten, erityisesti henkilöstö- ja taloushallinnon palvelukeskuksen Hetlin kilpailuoikeudellisessa asemassa. Sittemmin hallitus ilmoitti ajavansa Hetlin alas.

Reinan mukaan palvelukeskusten aseman tarkastelussa tehdään sinänsä oleellista valmistelutyötä – kovin myöhässä vain.

– Palvelukeskusten kilpailu-, hankinta- ja valtiontukioikeudellinen asema olisi pitänyt  selvittää jo ihan alkumetreillä. Nyt tehdään laiskanläksyä. Näitä on ajettu ylös, rekrytoitu ihmisiä – ja nyt aletaan selvittämään.

Reinan mukaan Hetlistä luopuminen oli erittäin tärkeää.  Hän näkee Kuoppamäen selvityksen innostaneen ministeriöt selvittämään myös Vimanan ja toisen jäljellä olevan palvelukeskuksen Maakuntien tilakeskus Oy:n aseman.

– Hetlistä luopuminen on tärkeää muun muassa siltä kannalta, että maakunnat voivat itsehallintonsa puitteissa ja myös yhteistyössä kuntien kanssa organisoida tukipalveluja niin että skaalaedut saavutetaan ja erilaiset tarpeet huomioidaan.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä