DigiFinlandin erityistehtävänä on VM:n tiedotteen mukaan "osana julkisen sektorin kokonaisuutta kehittää ja tukea sosiaali- ja terveydenhuollon, pelastustoimen ja muiden toimialojen tuottavuutta ja vaikuttavuutta parantavia kansallisia digitaalisia palveluja ja niiden käyttöönottoa sekä viranomaisten kansallisten sähköisen asioinnin palvelujen hyödyntämistä". (Kuva: Pixabay)
 

Valtionyhtiö SoteDigi Oy:n nimi on muutettu DigiFinland Oy:ksi yhtiökokouksen päätöksellä. Uusi nimi otetaan yhtiössä käyttöön syksyllä 2020.

Valtioneuvoston mukaan yhtiö on luonteeltaan ”erityistehtäväyhtiö” ja uusi nimi DigiFinland Oy ”kuvaa neutraalimmin yhtiön monialaista toimialaa”.  Yhtiön aputoiminimeksi rekisteröidään SoteDigi Oy. Yhtiöjärjestystä muutettiin samalla siten, ettei yhtiön tarkoituksena ole tuottaa voittoa osakkeenomistajille. 

SoteDigi Oy:n perustamisesta päätettiin Sipilän hallituksen budjettiriihessä elokuussa 2017. Yhtiö perustettiin tuottamaan sosiaali- ja terveydenhuollon valtakunnallisia asiakas- ja potilastietojärjestelmäratkaisuja sekä muita digitaalisia ratkaisuja. Yhtiön keskeiseksi tavoitteeksi määriteltiin ”maakuntien tuottavuuden ja kustannusvaikuttavuuden sekä tehokkuuden lisääminen siten, että maakunnat voisivat saavuttaa niille asetetun säästötavoitteen”. Tuolloinen hallitus tavoitteli sote-maakuntauudistuksella 3 miljardin euron kustannuskasvuhillintää kymmenen vuoden aikana.

Sipilän hallituksen aikana perustettiin toinenkin digikehitysyhtiö, Vimana Oy. Sen oli tarkoitus kehittää ”maakuntien palvelujen digitalisaatiota tukevia ratkaisuja, prosesseja ja palveluita asiakkaiden vaikuttavuuden ja tuottavuuden parantamiseksi sekä toimintaprosessien yhtenäistämiseksi ja integroimiseksi”.

Sipilän hallituksen sote-uudistusyrityksen kaaduttua myös perustettujen valtionyhtiöiden toiminta arvioitiin uudelleen. Viime vuoden lopulla käynnistyi SoteDigin ja Vimanan yhdistäminen, joka virallistui 1.2.2020 liiketoimintakaupassa, jossa SoteDigi Oy hankki Vimana Oy:n koko liiketoiminnan.

Uusi yhtiö jatkaa mm. sote- ja pelastusalan digikehittämistä sekä ”edistää julkisen hallinnon ICT:n integraatiota ja yhteentoimivuutta, tiedolla johtamista sekä asiakaslähtöisiä ja kustannustehokkaita palveluja ja tulevaisuuden digitalisaatiota” valtiovarainministeriön tiedotteessa kerrotaan.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä