Espoon kaupunki alkaa laatia eettisiä pelisääntöjä tekoälyn kehittämiselle ja käytölle. Kaupunki haluaa eettisen tekoälytyön edelläkävijäksi.

Tekoälyn vastuullisuuden edistäminen on yksi elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) asettaman tekoälyaika-ohjelman tavoitteista.

Espoo on mukana ohjelman etiikkahaasteessa, johon on ilmoittautunut kuukaudessa lähes 40 organisaatiota. Niistä suurin osa on suomalaisia pörssiyhtiöitä. Julkishallinnon organisaatioista mukana ovat Espoon lisäksi Verohallinto, Business Finland ja Väestörekisterikeskus.

Etiikkahaasteen lisäksi Espoo on yksi kansainvälisen teknologia-alan järjestön, IEEE:n uuden hankkeen perustaja. Hanke pyrkii luomaan kansainvälisesti hyväksytyt prosessit ja sertifikaatit tekoälyn eettiselle soveltamiselle.

MainosEnsimmäiset sertifikaatit on tarkoitus luoda vuoden 2019 aikana. Hanketta johtaa espoolaisen Saidot.ai-yrityksen toimitusjohtaja ja tekoälyaika-ohjelman etiikka-työryhmän puheenjohtaja Meeri Haataja.

Espoo kehittää yrityksen kanssa myös teknistä tunnistetta tekoälylle. Tarkoituksena on tehdä näkyväksi missä, miten ja kenen toimesta algoritmi on kehitetty ja mihin sitä voi käyttää. Näin Espoo voi tulevaisuudessa valvoa, mihin kaupungin kehittämää algoritmia käytetään.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*