Ministeri Kimmo Tiilikaisen mukaan kiihtyvää kaupungistumista pitää ohjata niin, että ihmisten elinolot olivat mahdollisimman hyvät huolimatta kaupungistumisen riskeistä. (Kuva: Valtioneuvosto / Lauri Heikkinen)

Uusi YK:n kaupunkikehitysohjelma korostaa peruspalveluja, luonnon monimuotoisuutta ja viheralueita sekä kevyttä ja joukkoliikennettä.

YK:n kestävän kaupunkikehityksen tavoitteet hyväksyttiin viime viikolla YK:n asumisen ja kestävän kaupunkikehityksen konferenssissa Quitossa Ecuadorissa.

– Meneillään on ihmiskunnan historian suurin muuttoliike, joka tekee tyhjäksi kaikki kehitystavoitteet, ellemme muuta kaupunkisuunnittelun kulttuuria, Suomea kokouksessa edustanut maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen, kesk., sanoo.

YK:n ohjelma korostaa peruspalveluiden ja toimeentulon turvaamista kaikille, kaupunkien kriisinkestävyyden parantamista sekä luonnon monimuotoisuuden ja viheralueiden merkitystä kaupunkilaisille.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Ohjelmassa myös kiirehditään lisätoimia, jotta Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteet voidaan saavuttaa. Sen katsotaan edellyttävän huomattavaa lisäpanostusta rakennusten energiatehokkuuteen, kiertotalouteen sekä kestävään liikennejärjestelmään. Liikenteessä vaaditaan julkisen liikenteen, kävelyn ja pyöräilyn asettamista etusijalle.

Kaupunkeihin muuttaa ennusteiden mukaan kolme miljardia ihmistä lisää seuraavan 40 vuoden aikana.

Kaupungit tuottavat nykyisin 70 prosenttia kasvihuonekaasuista ja niissä käytetään 60 prosenttia energiasta.

Tiilikainen haluaa nostaa esiin myös maaseudun.

– Samalla tunnistettiin tarve panostaa maaseudun kehitykseen ja köyhyyden poistamiseen, jotta muuttopaine kaupunkeihin ei kasva hallitsemattomaksi, hän sanoo.

Konferenssin yhteydessä järjestettiin sivutapahtuma ympäristöministeriön koordinoimasta Kestävät rakennukset ja rakentaminen -ohjelmasta. Ensimmäiset ohjelman hankkeet ovat käynnistyneet YK:n kymmenvuotiseen ympäristöpuiteohjelmaan kuuluvassa ohjelmassa.

Ohjelman tavoitteena on lisätä ymmärrystä ja vuorovaikutusta rakennusten ja rakentamisen merkityksestä osana kaupunkien, alueiden ja valtioiden ekologista, sosiaalista ja taloudellista kehitystä.

Ohjelmassa jaetaan tietoa olemassaolevista hyvistä käytännöistä sekä luodaan verkostoja ja vauhditetaan innovaatioita.

Ympäristöministeriön mukaan kestävä rakentaminen on kustannustehokas ratkaisu ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja siihen sopeutumiseksi. Se myös tarjoaa liiketoimintamahdollisuuksia puhtaan teknologian toimijoille.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*