Kuva: Liisa Takala
- Ei voida suoraan sanoa, että myrskyisyys ja tuulisuus olisivat Suomen alueella lisääntymässä, mutta jos maa ei ole talvisin enää roudassa, puut kaatuvat helpommin, muistuttaa Ilona Láng.

Tulvat, myrskyt ja hellejaksot yleistyvät ja aiheuttavat kasvavia vahinkoja. Meteorologi Ilona Lángin mukaan ilmastoskenaariot viittaavat siihen, että sateisuus kasvaa etenkin talvella ja kesällä koetaan mahdollisesti entistä useammin rankkasateita.

Ilmatieteen laitoksella työskentelevä Láng muistuttaa tuoreessa Kuntalehdessä (1/2020), että niin sanottujen urbaanitulvien torjuntaan on keino, joka tulisi muistaa niin kaupunkisuunnittelussa kuin yksityisilläkin alueilla. On jätettävä joutomaata ja istutettava tarpeeksi kasveja. Jos maaperässä on vain asvalttia, vesi ei pääse imeytymään.

– Viemäröinti on tärkeää mutta se on myös kallista, eivätkä viemärit aina vedä. Kasvillisuuden lisäämisestä ja viheralueista voisi olla paljon apua. Kannattaa suosia paljon vettä tarvitsevia kasveja kuten pensaita, joilla on hyvät juuret ja kunnon lehdet. Viheralueet auttavat myös hellejaksojen yleistyessä kesällä. Oikein sijoitetut viheralueet kaupungeissa tasaavat lämpötiloja ja suojaavat kuumuutta vastaan.

Láng korostaa varautumista sekä kunta- että kansalaistasolla. Viranomaissuunnittelun lisäksi asukkaat olisi saatava osallistumaan ilmastonmuutoksen hallintaan. Tarvitaan esimerkiksi neuvoja, miten metsää on hyvä hoitaa ja mitä kasveja istuttaa. Jos sääkatastrofi on päällä, ihmisten on tiedettävä miten tilanteessa yksin ja yhdessä toimitaan.

TEKSTI: MARJA LAMMI

Lue koko juttu sääriskeistä Kuntalehdestä 1/2020.

Linkki digilehteen

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*