Turun apulaispormestari Elina Rantanen, vihr., ja pormestari Minna Arve, kok. esittelevät tupakantumppeja, jotka kulkeutuvat hulevesien mukana mereen, ellei jotakin tehdä. - Turun kaupunki on vahvasti sitoutunut Saaristomeren suojeluun ja lunastaaksemme lupauksemme teemme hartiavoimin käytännöntekoja, jotta maailman herkimmän ja kauneimman mutta samalla saastuneimman saariston tila paranee, Arve sanoo. Kuva: Heini Viljanen

Turun kaupunki on aloittanut kokeilun, jonka tarkoituksena on puhdistaa vettä aiempaa tehokkaammin sekä tuottaa tietoa puhdistamisen kehittämiseksi.

Turun Jaaninojan kaupunkipuron valuma-alueelle on elokuun aikana asennettu suodattimia 60 hulevesikaivoon.

Kaivosuodattimet ovat laadun hallintaratkaisu, joka voidaan asentaa olemassa olevaan kaupunkirakenteen kunnallistekniikkaan. Hulevesien aiheuttama kuormitus vaihtelee huomattavasti maankäytön mukaan, minkä takia tarvitaan tutkimusta siitä, minkälaisille alueille asennettuna suodattimista on eniten hyötyä.

Suodatinten tehosta saatiin rohkaisevia tuloksia viime vuonna, kun yhteistyössä Pidä Saaristo Siistinä ry:n kanssa kokeiltiin kahta suodatinta Aurajoen rannoilla. Suodattimien tarkoitus on mm. poistaa mikromuoveja katu- ja kaupunkialueen hulevesistä sekä parantaa kaupunkipurojen ja -vesistöjen veden laatua.

Pilotissa on tarkoitus selvittää muun muassa sitä, millaisilla paikoilla suodattimista on eniten hyötyä. Tulos riippuu yleensä suodatinten asennuskohteesta. Eniten viesiä näyttävät alustavien tutkimusten mukaan likaavan liikennealueet ja työmaat.

– Hulevesien hallinta kaupungeissa on pitkään keskittynyt määrän hallintaan, eli tulvien ehkäisyyn. Hulevesillä on kuitenkin myös suuria laadullisia vaikutuksia, jotka ulottuvat niin kaupunkipuroihin kuin Itämereenkin, sanoo Turun kaupungin erityisasiantuntija Anna Räisänen tiedotteessa.

– Hulevesien haitta-aineista 80 % on kiintoaineena tai siihen sitoutuneena, mihin perustuu suodatinten tehokkuus veden puhdistamisessa. Kaikki, mitä saadaan kiinni suodattimella, vähentää lopulta niin sinilevää, mikromuovia kuin erilaisia haitta-aineitakin puroissa, Aurajoessa ja Itämeressä

Turussa pilottikohteeksi valittiin Jaaninojan valuma-alue luontoarvojen takia. Kaupunkipurot toimivat tärkeänä osana kaupungin hulevesijärjestelmää. Puron tärkeät luontoarvot, kuten uhanalaiset lajit taimenet ja jokiravut, kärsivät huleveden heikosta laadusta.

Turun kaupungin kumppani pilotissa ja toimittaja innovatiivisten suodatinten takana on tämän vuoden Pelasta Itämeri-palkinnon voittanut Watec Consulting Oy.

Suodatinten kehittäjä, Juha-Pekka Saarelainen muistuttaa, että hulevedet ovat ravinteiden lisäksi meriroskien ja mikromuovien suurin kulkeutumisreitti.

– Monelle tulee edelleen yllätyksenä, että kaupunkien ritiläkaivot johdetaan suoraan vesistöihin ilman käsittelyä. Jos heität tupakantumpin kadulle, seuraavalla sateella se on kalan tai uimarin suussa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*