YIMBYssä haetaan ajatuksia kaupunkitilan kehittämiseksi. - Kuva Oulun rotuaarilta. (Kuva: Oulun Kaupunki)

Toinen YIMBY- eli Yes In My Backyard ‑tapahtuma järjestetään ensi viikolla Helsingissä
YIMBY on kansainvälinen kaupunkisuunnitteluliike, joka pyrkii ratkaisemaan globaaleja kaupungistumisen ongelmia ja luomaan kestävää kaupunkirakennetta. Tänä vuonna tapahtuman teema on asuntopula kaupungeissa.

YIMBYcon-tapahtuman perustaja Mikko Särelä kuvailee urbaania vaikuttamista tavaksi ratkaista globaalia kaupungistumisen ongelmaa. Suurkaupunkien räjähdysmäinen kasvu aiheuttaa painetta kaupunkisuunnittelulle, asuntojen, liiketilojen ja liikkumisen suhteen.

– Helsingin uusi yleiskaava on hyvä askel oikeaan suuntaan ja esimerkiksi YIT:n Konepajan kehittäminen on mielenkiintoinen projekti. Helsingin kaupunki on muutenkin kiinnostunut teollisuusalueiden kehittämisestä, Särelä sanoo.

Särelän oma kiinnostus syttyi San Diegossa. Siellä ongelmat olivat hänen mukaansa suurempia kuin Helsingissä, ja hän kertoo halunneensa estää niiden toistuvan meillä.

– Suomessa kohtasin usein ihmeellisen vastalauseen hyvän kaupungin kehittämiselle ihmeellisen vastalauseen. Sen mukaan enemmän hyvää kaupunkia tuo liikaa väkeä kaupunkiin, Särelä ihmettelee.

Erilaisia aktivismin muotoja

Urbaani vaikuttaminen käsittelee Särelän mukaan kolmea teemaa:

Poliittisessa aktivismissa pyritään osallistumaan poliittiseen päätöksentekoon, katuaktivismissa pyritään ymmärtämään muun muassa katuja julkisena tilana, esimerkkinä Kallio Block Party, ja kolmantena tila-aktivismi, jossa mietitään, miten tiloja ymmärretään kaupungissa ja millaisia käyttötarkoituksia erilaisille tiloille voidaan keksiä.

Tavoitteena kaupunki, jossa on mukava olla

YIMBYcon 2017 ‑tapahtuman tuottajan Aki Saariahon mukaan lähtökohta on ideoida ja luoda kaupunkiympäristöä, jossa ihmisillä olisi mukavampi olla.

– Tänä vuonna YIMBYcon-tapahtuma tuo yhteen virkamiehiä ja yrityksiä sekä urbaaneja aktivisteja. Päättäjiltä ja yritysedustajilta saamme myös tietää, mitkä asiat ovat oikeasti toteutettavissa, Saariaho kuvailee.

Ensimmäisessä tapahtumassa mukana oli noin 50 urbaania vaikuttajaa. Tänä vuonna paikalle odotetaan noin 100–200 vaikuttajaa, päättäjää ja yritysedustajaa.

– Tapahtuma on avoin kaikille ja yksittäiselle kävijälle ilmainen. Tapahtumaan rekisteröityminen tapahtuu netissä. Organisaatiot saavat halutessaan maksaa osallistumisestaan, Saariaho kertoo.

YIT hakee kehitysideoita kaupunkitiloille

YIT hakee tapahtumassa ideoita omaan toimintaansa. Yhtiön asumisen palvelut ‑kehitysohjelman vetäjän Pekka Helinin mielestä osallistuminen on yhtiön näkökulmasta tärkeää.

– YIMBYconin osallistujille annetaan kehittämisen haaste ja näin saamme erilaisia ideoita. Haasteen aihe on Muut kuin asumisen tilat kaupunkiympäristössä.

– Tarkoitus on pohtia, millaisia uusia liiketoimintamahdollisuuksia näille tiloille voitaisiin kehittää, Helin kuvailee.

Näkökulmia liiketoimintaan

Helinin mukaan tapahtumasta voidaan saada uutta liiketoimintaa tukevia ajatuksia.

– Pyrimme hyödyntämään erilaisia ideointisessioita ja tapahtumia, jossa on paljon viisaita päitä yhdessä. Näin voidaan jopa luoda uutta liiketoimintaa. Mukana on paljon erilaisia toimijoita, ja haluamme olla mukana viemässä asioita yhdessä eteenpäin.

– Uusissa aluekohteissa olemme aiemminkin pyrkineet keskustelemaan mahdollisten uusien asukkaiden kanssa ja nyt YIMBYconissa saamme lisää erilaisia näkökulmia, Helin kertoo.

Vallilan konepajalle ideoita

Helinin mukaan Vallilan Konepaja-hanke on projekti, joka osuu hyvin YIMBYconin teemaan.

– Konepaja on hyvä esimerkkikohde, joka on valmistumassa. Siellä on pitkälle toista tuhatta asuntoa ja paljon mahdollisuuksia liiketoiminnalle.

– Odotamme tapahtumalta paljon ideoita, jotka voimme laittaa mietintään tai viedä suunnittelupöytään. Mielenkiintoista on kuulla millaisia tiloja tulisi asuntojen lisäksi rakentaa ja millaisia palveluita niihin voidaan tehdä. Tarkoituksena on saada konkreettisiin haasteisiin konkreettisia ideoita, Helin kertoo toiveistaan.

YIMBYcon-tapahtuma järjestetään 18.–19.8. Helsingissä Setlementtitalossa. Tarkempia tietoja tapahtumasta täällä

 

 

 

 

 

 

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*