Kuva: Ville Miettinen
Laakson sairaala Helsingissä keskittyy hoitamaan koronavirustartunnan saaneita potilaita.

Asetuksen perusteella – mikäli eduskunta sen tällaisenaan hyväksyy – töihin voidaan nyt velvoittaa erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöä. Hoitajien ja lääkäreiden lomat voivat siis palaa, sitäkö tämä tarkoittaa?

– Kyllä, vastaa Kuntatyönantajien neuvottelupäällikkö Henrika Nybondas-Kangas.

Valmiuslain asetuksen mukaan viranhaltijoiden lisäksi työsuhteiset voidaan kutsua kesken vuosiloman töihin tai loma peruuttaa.

Asetuksessa ei mainita erikseen opinto- tai vuorotteluvapaita. Niiden keskeyttämisestä tai perumisesta siis sovitaan erikseen.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Nyt voidaan poiketa myös viikoittaisista ja vuorokauden lepoajoista eikä ylitöihin tarvitse kysyä suostumusta. Muutoinkin ylitöiden määristä voidaan poiketa.

– Valta on työvoimaviranomaisella eikä kunnalla, sanoo Nybondas-Kangas.

Työvoimaviranomaisella tarkoitetaan tässä TE-toimistoja, jotka toki tekevät tässä yhteistyötä kuntien kanssa.

Työvoimaviranomainen voi nyt kutsua töihin kaikki ne 18–67-vuotiaat, joiden osaaminen riittää. Töihin voidaan kutsua myös esimerkiksi sijaiseksi, jolloin vaikkapa sairaanhoitaja siirretään omasta tehtävästään pikaisen valmennuksen jälkeen teho-osastolle.

Työnantajille on ilmoitettu, keitä kannattaa ensisijaisesti kouluttaa tehohoitoon. Tällaisia koulutettavia on esimerkiksi tehovalvonnassa, anestesiassa ja heräämöissä.

Lisäkoulutuksiin velvoitetaan välittömästi.

Miten tällaisessa tilanteessa voidaan miettiä kesälomalistoja?

Nybondas-Kangas sanoo, että terveydenhuollossa tämä ei onnistu eikä lähtökohtaisesti vuosilomia tässä tilanteessa myönnetä. Kaikeksi onneksi lomakausi on pitkä, 2.5.–30.9.

Hoitohenkilöstön riskiryhmiin kuuluvat tapaus kerrallaan

Miten toimitaan hoitohenkilöstön riskiryhmiin kuuluvilla? Osalla heistä on esimerkiksi diabetes ja osa on raskaana. Onko heillä velvoite hoitaa koronavirustartunnan saaneita?

Nybondas-Kangas sanoo, että kysymykseen ei ole yksiselitteistä vastausta. Heidän työvelvoitteitaan ratkotaan pikemminkin tapaus kerrallaan.

– Näissä edetään työsuojelu edellä. Joissakin tapauksissa heidät voidaan vapauttaa työvelvoitteistaan. Joissakin ammateissa etätyö on mahdollista.

Tautihuipun tasaaminen pienentää velvoittamista

Johtaja Tarja Myllärinen Kuntaliitosta muistuttaa, että kokoontumisia rajaamalla pyritään tasaamaan tautimäärien huippua, jolloin töihin velvoittamistakaan toivottavasti ei tarvitsi järin yleisesti käyttää.

– Ensisijaisesti sairaaloiden kapasiteettia vapautetaan siirtämällä kiireettömiä toimenpiteitä ja vapauttamaan sieltä henkilökuntaa erikoissairaanhoitoon.

Reserviä ovat soveltuvin osin alan opiskelijat sekä eläkeläiset. Myös esimerkiksi kouluterveydenhoitajia ja muita avoterveydenhuollon hoitajia voidaan siirtää sijaistamaan tehohoitoon valmennettua henkilöstöä.

Työvelvollisuuden käyttöönotto näyttäytyy hyvin erilaisena eri puolilla Suomea. Esimerkiksi Kainuun maakunnissa ei ole vielä yhtäkään todettua koronavirustartunnan saanutta.

Asetus töihin velvoittamisesta koskee sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten lisäksi myös esimerkiksi sisäisen turvallisuuden henkilöstöä.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*