Puska puhui torstaina valtakunnallisilla terveyskeskuspäivillä Tampereella.

Puskan mukaan erityisen suuri huoli on perusterveydenhuollossa. Kansanterveyslain mukana 1970-luvulta alkaen luotu terveyskeskusjärjestelmä on rapautumassa ja kaipaa kiireistä kohennusta.
Perusterveydenhuollon puutteet näkyvät muun muassa pitkinä sairaalajonoina.

– Terveyskeskusten ongelmia kuvaa tieto, että noin 80 prosenttia suomalaisista asuu sellaisen terveyskeskuksen alueella, jossa aikaa lääkärille joutuu odottamaan yli kaksi viikkoa. Se on kestämätön tilanne, Puska sanoo.

Hänen mielestään terveyskeskukset uhkaavat jäädä toisen luokan terveyspalveluiksi työterveyshuollon ja yksityislääkäriasemien rinnalla.

THL vähentäisi ostopalveluja

THL on esittänyt joukon toimenpiteitä terveyskeskusjärjestelmän pelastamiseksi ja perusterveydenhuollon vahvistamiseksi. Sen mielestä ammattihenkilöt saadaan turvattua ja toimivat peruspalvelut järjestettyä maan kaikissa osissa vain riittävän suurella väestöpohjalla ja yhtenäisellä rahoituksella.

Myös keikkalääkäreistä ja hoidon ostopalveluista pitäisi THL:n mielestä luopua. Toiminnan pitäisi pohjata pysyvään omaan henkilöstöön, jonka työskentelyolosuhteita pitäisi parantaa.

Lisäksi rahoituksen tasapainoa pitäisi siirtää perusterveydenhuollon suuntaan, terveyskeskusten toimintaa kehittää kroonisten kansantautien ja niiden riskitekijöiden hoidossa ja kansantautien ehkäisyyn panostaa enemmän, THL katsoo.

(KL)

THL: Pekka Puska: Terveyskeskukset on pelastettava

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*