Kuva: PIXABAY

Ikaalisiin asetettu tilapäinen valiokunta katsoo, että Ikaalisten kaupunginhallitus on menettänyt valtuuston luottamuksen ja esittää kaupunginhallituksen erottamista ja uuden nimeämistä.

Valtuusto kokoontuu käsittelemään asiaa 27. kesäkuuta. Valiokunnan perustelut toimitetaan vasta valtuuston esityslistan mukana.

Keskustan, SDP:n, kokoomuksen, kristillisdemokraattien ja vihreiden valtuustoryhmät jättivät yhteisen aloitteen tilapäisen valiokunnan perustamisesta valtuuston kokouksessa huhtikuussa, ja valtuusto päätti valiokunnan asettamisesta toukokuussa.

Ryhmät katsovat, että perussuomalaisiin lukeutuva kaupunginhallituksen jäsen on toistuvasti esittänyt sosiaalisessa mediassa väitteitä, jotka asettavat Ikaalisten virka- ja luottamushenkilöorganisaation kyseenalaiseen valoon. Lisäksi hänen katsotaan kommentoineen sosiaalisessa mediassa asioita, jotka on sovittu luottamuksellisiksi ja käyttäneen epäasiallista kieltä muita valtuutettuja kohtaan.

Kuntalain 34 §:n mukaan valtuusto voi erottaa kunnan toimielimeen valitsemansa luottamushenkilöt kesken toimikauden, jos he tai jotkut heistä eivät nauti valtuuston luottamusta. Erottamispäätös koskee kaikkia toimielimeen valittuja luottamushenkilöitä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Kunnallinen luottamushenkilö on lähtökohtaisesti erottamaton. Hänet voidaan lain mukaan erottaa vain, jos hänet on rikoksesta tuomittu yli 6 kuukauden vankeusrangastukseen. Hallituksen tai sen jäsenen erottaminen luottamuspulaan vedoten on taas perua yksityisoikeudellisesta osakeyhtiölaista, jota on alettu soveltaa kuntalain puolella. Sitä ei ole sinne nimenomaisesti tarkoitettu ja kirjattu.

    Luottamushenkilön erottaminen ei siis perustu kuntalakiin tai rikosvastuuseen vaan mielipiteeseen, johon peruslain mukaan jokaisella kansalaisella on oikeus. Erottamalla koko toimielin on yksittäisen luottamushenkilön erottamiskiellon kiertämistä. Väittämällä, että koko toimielin on menettänyt valtuuston luottamuksen on vale silloin, kun epäluottamus kohdistuu vain yhteen tai muutamaan jäseneen.

    Lainvastaisuus ilmenee silloin, kun toimielin valitaan uudelleen samassa kokouksessa ja pääosa entisistä luottamuksen menettäneistä jäsenistä valitaan uudestaan. Asiaa ei päätöksessä millään tavalla perustella, vaikka hallintolaissa on säädetty kunnallisille päätöksille perusteluvelvoite. Mihin epäluottamus yhtä äkkiä on kadonnut ja muuttunut luottamukseksi?

    Koko elimen erottaminen avaa myös portit sille, että joku muu tai useampi jäsen voidaan korvata uudelleenvalinnassa toisella. Pahaa aavistamatta jäsen, johon ei ole kohdistunut minkäänlaista moitetta tai edes epäilyä, tulee syyttä ja perustelutta erotetuksi. Joku tai ryhmä on vaan uudelleenvalinnassa halunnut paikan. Tätäkään ei ole kuntalakiin kirjattu.

    Kyseessä oleva erottamismenettely on kokonaisuudessaan kuntalain ja eteenkin sen hengen vastainen. Jos otsikon mukaisesti aiotaan menetellä, se edellyttäisi harkittua ja monipuolista valmistelua lain muuttamiselle.

    Jokaisella on oikeus mielipiteeseen, eikä sen perusteella väittämällä ja sormella osoittamalla toista pidä erottaa ilman vahvaa perustelua. Jopa Venäjälläkin väärämieliset tuomitaan ennen erottamista. Kuka ajan mittaa aina tietää kenen mielipide on oikea ja kenen ei?

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä