Hallituksen johtokolmikko pohtii perhevapaauudistuksen tilannetta maanantai-iltana. (VNK Laura Kotila)

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk.) perjantaina tekemä päätös kaataa pitkään ja hartaasti valmisteltu hallituksen perhevapaauudistus koettelee hallitusyhteistyön askelmerkkejä. Asia on esillä maanantai-iltana ns. trion eli hallituksen johtokolmikon tapaamisessa.

-Trio käy vielä läpi perhevapaauudistuksen tilanteen maanantaina illalla, pääministeri Juha Sipilä lupasi viikonloppuna.

Sipilän, valtiovarainministeri Petteri Orpon ja kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terhon neuvottelusta odotetaan yhteisiä rytmejä, joilla perhevapaauudistuskriisiin saadaan ratkaisu syntymään.

Viikonloppuna etenkin kokoomus hyökkäsi rajusti Saarikon kimppuun. Niin rajusti, että viikonloppuna puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo kehotti joukkojaan vetämään välillä henkeä.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)-Keskustelu perhevapaista käy ylikierroksilla. Vedetään välillä henkeä. Neuvottelemalla nämä ratkeaa. Kokoomus haluaa jatkaa ratkaisun hakemista perhevapaisiin. Ei näin tärkeää asiaa noin vain voi kaataa, Orpo rauhoitteli tilannetta twitter-viesteissään.

Soini: Kyse rahasta ja ideologiasta

Ulkoministeri Timo Soini niputti omassa blogi-kommentissaan tiukasti yhteen perhevapaauudistuksen ja kotihoidontuen.

-Perhevapaauudistus voidaan pelastaa vain turvaamalla kotihoidontuki. Tämä hallitus ei tee punavihreätä perhepolitiikkaa. Uudistusta ei tehdä kotihoidontukea leikkaamalla ja perheiden itsemääräämisoikeutta sortamalla. Asia on näin yksinkertainen. Kyse on sekä rahasta että ideologiasta. Sininen ei aja punaista politiikkaa, Soini niittasi.

Myös työmarkkinajärjestöiltä on tullut hallitukselle lunta tupaan perhevapaauudistuksen pysäyttämisestä. Ministeri Saarikon mukaan ilman työmarkkinajärjestöjen tukea ei perhetukiuudistus onnistu.

-Aito pidennys isyysvapaisiin pitäisi tulla työmarkkinajärjestöjen tuella – tämä palkkaan sidottu tuki kun on valtaosaltaan työntekijöiden ja työnantajien työtulovakuutuksen kautta rahoitettua. Tähän emme saaneet kuitenkaan vihreää valoa heiltä – ehkä asiaa ei sittenkään koettu tarpeeksi tärkeäksi juuri nyt.

-Samanaikaisesti kun perhevapaiden ansiosidonnaisen kustannukset muutenkin pienenevät rajusti syntyvyyden laskusta johtuen, olisi ollut hienoa löytää tähän aitoa liikkumavaraa heidän suunnastaan. Harmillista myös oli, ettemme saaneet varmuutta siitä, että työmarkkinajärjestöiltä olisi löytynyt aito halu tehdä perhevapaista niin joustavia kuin toivoimme, kirjoitti Annika Saarikko sunnuntaina blogissaan.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. ”Pitkään ja hartaasti valmisteltu” on vähän nyt virheellinen kuvaus kyllä.

    Syksyn 2017 budjettiriihessä päätettiin alkaa tekemään selvityksiä ja nyt laskelmat työllisyysvaikutuksista ovat pienet ja kulut varsinkin lapsiperheille suuret. Ei järkeä näillä reunaehdoilla.

    Ei tätä perhevapaauudistusta ollut edes hallitusohjelmassa?

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*