Tuore tutkimus: TE-toimistot tarjoavat yli 55-vuotiaille työtä ja koulutusta harvemmin kuin nuorille

TE-toimistojen tulisi aktivoitua suhetessa ikäihmisiin, kertoo tuore tutkimus. Kuva Ville Miettinen
Tuoreen tutkimuksen mukaan työnantajien asenteissa on edelleen korjattavaa suhtautumisessa iäkkäämpiin työnhakijoihin. SAK:n kyselytutkimuksen mukaan yli 55-vuotiaille on tarjottu TE-toimistosta harvemmin työtä ja koulutusta kuin nuoremille.
Työhaastatteluun kertoo päässeensä vain 23 prosenttia yli 55-vuotiaista tutkimukseen osallistuneista. Alle 35-vuotiaista työttömistä työhaastatteluun oli päässyt 41 prosenttia.
– Ikääntyneiden työllistymistä helpottaisi muun muassa mahdollisuus näyttää omaa osaamistaan työkokeilussa tai palkkatuetussa työssä. Myös TE-toimistoissa pitäisi aktivoitua ikääntyneempien työnhakijoiden palvelussa, sanoo SAK:n työvoimapolitiikan asiantuntija Alli Tiensuu järjestön tiedotteessa.
Hän muistuttaa, että ikääntyneitä ja osatyökykyisiä rohkeammin palkkaamalla työnantajat voisivat helpottaa työvoimapulaa.
SAK:n mukaan tutkimuksen tulokset muistuttavat, että mikään yksittäinen toimenpide ei yksin tarjoa ratkaisua työllisyyden parantamiseen. On tärkeää tunnistaa työttömyyden taustalla olevat syyt ja räätälöidä toimenpiteet niiden mukaan yksilöllisesti.
Huono terveys vahvin este
Työttömät itse pitävät suurimpina työllistymisensä esteinä huonoa terveydentilaa. Ikä on kakkosena.
Terveysongelmien merkitys korostuu, kun työttömyyttä on jatkunut yli vuoden.
Tiensuun mukaan olennaista on, että työttömyys ei pääse pitkittymään ja että kunkin työttömäksi jääneen työ- ja toimintakyky selvitetään heti työttömyyden alussa.
– Työkykyyn vaikuttavat sairaudet tulee tunnistaa ja työttömien pitää saada niihin hoitoa, hän toteaa tiedotteessa.
Työtä tulee tarjota aktiivisesti myös niille, joiden työkyky on heikentynyt. Tämä edellyttää työn muokkaamista, muun muassa mahdollisuutta tehdä tarvittaessa osa-aikatyötä.
Toimeentulovaikeudet yleisiä
Työttömien selkeä enemmistö, yli 60 prosenttia kertoo, että heillä on vaikeuksia tulla toimeen. Toimeentulovaikeudet lisääntyvät jo kuuden kuukauden työttömyyden jälkeen.
Eniten taloudellisia vaikeuksia on matalasti koulutetuilla työttömillä, joilla on usein myös ulosottovelka. Perusasteen koulutuksen saaneista työttömistä lähes 60 prosentilla on tutkimuksen mukaan ulosottovelkaa.
SAK ehdottamasta ulosoton suojaosuuden korottamisesta tästä on parhaillaan käynnissä kokeilu.
Aiemmat kommentit
Keskustele
mielestäni asia on päinvastoin, lainsäädännöllä ollaan nimenomaan edistetty enemmän ikääntyneiden työllistämisiä kohdentavia toimenpiteitä, mutta entä nuorille? Aika on vähiin jääneet.
Kuntien tai hyvinvointialudeiden tulisi panostaa siihen, että työttömät pääsevät nopeasti terveystarkistukseen heti, kun itse aikaa varaavat. Te-toimistoilla ei ole terveydenhoitohenkilökuntaa, eikä tarvita, jotka tekisivät terveystarkistuksia. Asiakas voi sitten tarkistuksen jälkeen kertoa te-toimiston viranomaisille, mikäli on jotain mikä tulee huomioida työnhaussa. Nykyään harvemmin töitä tarjotaan, sillä uuden lain myötä on työnhakuvelvoitteet ja hakijat itse hakevat työtä mitä perusteltua on. Toki neuvoja TE-toimistolta on saanut todella hyvin.