Rauma osallistaa asukkaitaan innovaatiokilpailuilla.

Suomalaiset kunnat ovat innovatiivisuuden huippua. Tähän tulokseen on tultu pohjoismaisessa julkisen sektorin vertailututkimuksessa.

Kuntaliiton kyselyssä selvisi, että 95 prosenttia kunnista on ottanut vähintään yhden innovaation käyttöön kahden viime vuoden aikana.

Muiden Pohjoismaiden kyselytutkimuksissa olivat mukana kuntien lisäksi myös muut julkiset organisaatiot ja työpaikat. Niitä tutkittaessa selvisi, että neljä viidestä julkisen sektorin työpaikasta on kahden vuoden sisällä ottanut käyttöön vähintään yhden innovaation.

Innovaatiolla tarkoitetaan tässä yhteydessä organisaatiossa uutta tai merkittävästi muuttunutta toimintatapaa, palvelua, tuotetta tai viestintätapaa. Innovaation katsotaan olevan uusi, kun sitä käytetään organisaatiossa ensimmäistä kertaa.

Kaikille pohjoismaisille julkisille organisaatioille on tyypillistä, että innovaatiot kehitellään yhteistyössä esimerkiksi toisen kunnan, yrityksen, järjestön tai jonkin tutkimustahon kanssa. Kaikkiaan neljä viidestä julkisen sektorin innovaatiosta on syntynyt yhteistyössä yhden tai useamman ulkoisen yhteistyökumppanin kanssa.

Suomalaisissa kunnissa yleisintä on innovaatioyhteistyö asukkaiden, yritysten ja muiden kuntien tai kuntayhtymien kanssa.

Tästä hyvä esimerkki on raumalaisten innovaatiokilpailu, jossa Rauma innosti kaupunkilaisia ja yrityksiä kehittämään kilpailun muodossa innovaatioita. Erityisesti toivottiin uusia luovia ratkaisuja, joista on hyötyä kaupunkilaisille, kaupungille ja ympäristölle.

Syyskuun alkupuolella ratkenneen kilpailun voitti Älykaupunki-aloite, joka ehdotti, että kaupunki ottaa käyttöön 5G:n yhteistyössä yritysten kanssa.

Rauman hakeasiantuntija Minna Rautalin kertoo, että innovaatiokilpailu lähti valtuustoaloitteesta.

– Olimme positiivisesti yllättyneitä, kun kilpailuun tuli lähes 30 ehdotusta.

Kilpailulle on tarkoitus saada jatkoa ja toinen kierros jo tälle vuodelle. Raumalla innovaatiokilpailua pidetään yhtenä tapana osallistaa asukkaita ja yrityksiä. Osallisuus ja yhteisöllisyys ovat mukana myös valmisteilla olevassa kaupungin elinkeino-ohjelmassa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*