Kelan tutkijat arvioivat, että julkisen sektorin terveyspalveluiden saatavuusongelmat ovat luultavasti suurin syy sille, että työttömäksi jäävillä terveyspalveluiden käyttö vähenee merkittävästi. (Kuva: Ville Miettinen)

Kelan tutkijoiden tuoreesta tutkimuksesta käy ilmi, että työttömäksi jääneet käyttivät juuri työttömyyden alettua jopa puolet vähemmän terveyspalveluita kuin ne henkilöt, jotka jatkoivat työssä. Kuukausien kuluessa erot pienenivät.

Tutkimuksessa käytettiin yksilötason rekisteriaineistoa kaikista Oulussa asuvista, jotka jäivät työttömiksi vuonna 2017. Heitä verrattiin samaan määrään vertailuryhmän jäseniä.

Ero terveyspalveluiden käytössä työttömäksi jääneiden ja työssä jatkaneiden välillä syntyi siitä, että muiden terveyspalveluiden käyttö ei lisääntynyt, vaikka työterveyspalveluiden käyttö väheni. Työterveyden palveluita ei siis korvattu julkisen tai yksityisen sektorin palveluilla.

– Kun oikeus työterveyshuoltoon katkeaa, katkeaa myös hoitosuhde. Työterveyshuollossa hoidetaan myös pitkäaikaissairauksia, ja jos julkisiin terveyspalveluihin ei pääse, voi moni sairaus jäädä hoitamatta ja pahentua, sanoo erikoistutkija Hanna Rinne Kelan tiedotteessa.

Kelan tutkijat arvioivat, että julkisen sektorin terveyspalveluiden saatavuusongelmat ovat luultavasti suurin syy sille, että työttömäksi jäävillä vähenee terveyspalveluiden käyttö niin merkittävästi. Työterveyshuoltoon pääsee helpommin ja usein nopeammin kuin julkiseen terveydenhuoltoon ja ilman asiakasmaksuja. Toisaalta käyttöä vähentää myös esimerkiksi se, että työttömien ei tarvitse hakea sairauspoissaolotodistuksia.

Tutkijat painottavat, että kaikilla pitää olla pääsy tarkoituksenmukaisiin terveyspalveluihin.

– Terveyspalveluiden saamisen pitäisi perustua palveluiden tarpeeseen eikä siihen, kuinka laajan työterveyden työnantaja tarjoaa, sanoo Rinne.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Kuulun joukkoon 2017 erotettu tuotannollisista ja taloudellisista syistä. Sitä ei sen enempää perusteltu. Ammatti oli opettaja/lehtori. Missään vaiheessa ei ex työnantaja millään lailla ollut kiinnostunut erottamastaan monikymmenvuotisen palvelun jälkeen erottamastaan työntekijästä. (Puhun tässä omasta puolestani). Senkään jälkeen (6kk:n irtisanomisaika: heti lopetettiin velvoite olla työpaikalla, avaimet, työtietokone ja pääsy evättiin myös verkkoon. Asiasta on aikaa monia vuosia – eikä ole tullut mitään kutsua mihinkään lääköritapaamiseen edes julkiselle sektorille. Pelkästään korona rokotteet piti ottaa jos mieli missään liikkua.
    Minusta täysin vastuutonta toimintaa – töiden loputtua heitetään koko ihminen haittatekijäksi – ikörasismin seurauksena ei töihin päässyt vaikka oli kuinka pitkä koulutus ja moitteeton historia. Tyrkytettiin vain putkeen menemistä.
    Tämä on häpeällistä toimintaa ja kohtelua perussuomen kansalaiselle – jopa tässä tapauksessa Oulun yliopistosta valmistuneelle täysissä järjissään olevalle ihmiselle joka on veroja kotimaahan suorittanut heti aikuisikään päästyään.
    Miten tällainen syrjintä on mahdollista – eikö ”kellot jo soi” tällaisen työllisyys ja terveyspolitiikan takia!!?

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*