17 hakemuksessa on mukana kaksi kuntaa tai enemmän. Kokeiluun haki mukaan määräaikaan eli huhtikuun puoleenväliin mennessä 103 kuntaa.

– Tämä on kolmannes kunnista. Onhan se iso määrä ja kertoo siitä, että kunnilla on kiinnostusta lähteä kehittämään pitkäaikaistyöttömien palveluita, hallitusneuvos Päivi Kerminen ministeriöstä sanoo.

Hakijajoukko on Kermisen mukaan kirjava. Osa hakijoista vaikuttaa kokeiluun jopa "liian hyviltä".

– Hakijoissa on sellaisia kuntia, joissa pitkäaikaistyöttömiä on vähän ja työttömyysaste on maan keskiarvoa alhaisempi. Toki on niitäkin kuntia, joissa pitkäaikaistyöttömyys on oikeasti iso ongelma.

– Pyrimme julkistamaan kokeiluun valitut kunnat toukokuun lopussa. Vielä emme pysty sanomaan, miten moni kunta pääsee mukaan. Se riippuu muun muassa kokeiluun haetun avustuksen euromäärästä. Hakijoiden välillä on suuria eroja. Summat vaihtelevat alle sadastatuhannesta eurosta runsaaseen miljoonaan euroon.

Työllisyydenhoidon kuntakokeilun tavoitteena on löytää nykyistä tehokkaampia tapoja pitkäaikaistyöttömyyden vähentämiseen.

– Toivomme, että nyt löytyisi uusia yritysyhteistyön ja koulutuksen malleja, jotka auttaisivat ihmiset työmarkkinoille. Yhteistyön syntyminen yritysten kanssa olisi ehkä se hartain toive, jotta tarjolla olisi muutakin kuin välityömarkkinoita, Kerminen sanoo.

Kuntakokeilun tulosten mittaamistavasta sovitaan syyskuun alkuun mennessä, jolloin kokeilu virallisesti alkaa.

– Luonnollisesti vertaamme kokeilun aikaista tilannetta lähtötilanteeseen. Seuranta koskee muun muassa pitkäaikaistyöttömien määrää, aktivointiastetta sekä palvelujen vaikuttavuutta ja laatua, Kerminen kertoo.

Työllisyydenhoidon kuntakokeilu on hallitusohjelmassa sovittu määräaikainen kokeilu, joka alkaa syyskuussa ja päättyy vuonna 2015. Sen ensisijaisena kohderyhmänä ovat vähintään 500 päivää työttömyysetuutta saaneet.

Esityksen kokeiluun valittavista kunnista työ- ja elinkeinoministeriölle tekee ministeriön asettama johtoryhmä.

Kokeiluun on varattu rahaa tälle vuodelle viisi miljoonaa ja kolmelle seuraavalle vuodelle 20 miljoonaa euroa/vuosi.

Työ- ja elinkeinoministeriö jakaa kokeilumäärärahan korvamerkittynä ELY-keskuksille, jotka myöntävät sen mukana oleville kunnille.

(KL)

Kuntakokeiluun hakeneet kunnat

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*