Sadoissa pöydissä käytävän neuvottelurevohkan tarkoituksena on selvittää, kuinka suuri osa yksityisen ja julkisen sektorin aloista lähtee mukaan laajaan raamiratkaisuun.

Työmarkkinoiden keskusjärjestöjen on tarkoitus selvittää torstai-iltapäivään mennessä sopimuksen kattavuus. Perjantaina hallitus päättää, riittääkö se valtiovallan tukitoimiin.

Mahdollista on, että takarajat ylittyvät tupo-aikojen malliin. Viikonlopun ylittävä venytys olisi ongelmallinen jo valtiovallankin päätöksenteon kannalta.

Tähän asti kiistat ovat tuottaneet lukuisia lakonuhkia. Muutamat ovat päätyneet lakkoihin asti, ja lisää on tulossa. Pankki- ja rahoitusala aloittaa lakon keskiviikkoaamuna, ellei sopua sitä ennen löydy. Kiista voi paisua perjantaina työnantajien julistamalla työsululla. Kiistaa sovitellaan tiistaina.

Moni on vielä ulkona

Hallituksen ja keskusjärjestöjen lokakuussa hyväksymä raamisopimus edellyttää, että mukana on "riittävä määrä" aloja.

Tähän asti SAK:laiset Rakennusliitto ja Merimies-unioni ovat ilmoittaneet jättäytyvänsä ratkaisun ulkopuolelle.

Monien keskeisten alojen neuvotteluissa pyritään kuitenkin sopuun. Esimerkiksi lakkoherkkänä tunnetun AKT:n puheenjohtajan Timo Rädyn (sd.) mukaan ratkaisuun yhä pyritään vielä tällä viikolla.

Muita hitaasti edenneitä aloja ovat olleet muun muassa palvelut sekä elintarvike- ja kemianteollisuus.
Julkisella sektorilla ratkaisuihin pyritään keskiviikkona. Kuntapuolella neuvotteluja häiritsee kiista Tehyn sopimusoikeuksista.

Palkankorotukset ovat tupo-perinteen mukaisesti mukana oleville aloille samat; niiden jakotavoista tosin kiistellään.

Jos sopu syntyy, valtio on tuomassa työriitojen ehkäisyyn useita porkkanoita. Verohelpotuksia on tulossa sekä työntekijöille että yrityksille.

Palkansaajille on tulossa myös muita houkuttimia. Näitä voivat olla isyysvapaan pidennys, vuorotteluvapaan heikennysten peruminen ja parannukset työttömyysturvaan. Uuden kolmen päivän koulutusvapaan toteuttamista pohditaan työryhmässä toukokuuhun asti.

(KL / STT / Timo Sipilä)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*