Satokaudella 2024 marja-alan yritykset voivat rekrytoida poimijoita ulkomailta työsuhteeseen, jolloin he tulevat Suomeen työntekijän oleskeluluvalla. (Kuva: Hanna Rautio)

Jatkossa luonnonmarjojen poimintaa ei voi tehdä turismiviisumilla, vaan yritysten tulee palkata ulkomaiset poimijat työsuhteeseen kausityöntekijäksi maahantulon mahdollistamiseksi. Työ- ja elinkeinoministeriö kertoo käynnistävänsä kiireellisesti esityksen valmistelun, jotta uusi sääntely tulisi voimaan satokaudelle 2025. Hallituksen esitys tulisi antaa loppuvuodesta 2024.

Luonnonmarjanpoimijoiden maahantulo tapahtuu siis jatkossa samoilla edellytyksillä kuin esimerkiksi puutarhamarjanpoimijoiden. Ulkomaisten poimijoiden asemaa parannetaan kausityölakia ja -asetusta muuttamalla, työ- ja elinkeinoministeriöstä kerrotaan.

Luonnonmarjojen kerääminen Suomessa on nojautunut voimakkaasti ulkomaisiin, erityisesti Thaimaasta kutsuttaviin ja rekrytoituihin kerääjiin. Vuoteen 2023 saakka poimijat ovat tulleet Suomeen Schengen-turistiviisumilla, jolla he saavat oleskella maassa ja kerätä marjoja enintään kolme kuukautta.

Luonnonmarja-alalla on esiintynyt ongelmia ulkomaisten poimijoiden työoloissa ja ansioissa sekä ihmiskauppaepäilyjä ja -syytteitä. Tämän vuoksi ulkoministeriö keskeytti poimijoiden viisumihakemusten vastaanoton Thaimaassa maaliskuussa 2024, eli poimijat eivät voi enää tulla Suomeen turistiviisumilla.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Satokaudella 2024 marja-alan yritykset voivat rekrytoida poimijoita ulkomailta työsuhteeseen, jolloin he tulevat Suomeen työntekijän oleskeluluvalla.

Satokaudeksi 2025 valmisteltava maahantulo kausityöntekijänä tulee olemaan menettelynä kevyempi ja lupamaksuiltaan edullisempi kuin työntekijän oleskelulupa.

– Marjanpoimijoiden maahantuloon tarvitaan kestävä ratkaisu. Työsuhteisuus tuo poimijoille työsuhteen edut ja vähimmäispalkan sekä helpottaa oikeuksien toteutumisen valvontaa. Muutos on marja-alalle suuri ja haasteellinenkin, ja yrityksiltä tarvitaan uudistumiskykyä, työministeri Arto Satonen sanoo työ- ja elinkeinoministeriön tiedotteessa.

Ministeriö kuulee sidosryhmiä valmistelun aikana lausuntokierroksella. Marjanpoimijoiden aseman parantaminen on osa työperäisen hyväksikäytön torjunnan toimenpideohjelmaa.

Päätöksentekoa työsuhteisesta kausityöstä on tukenut Pellervon taloustutkimus PTT:n ja Vaasan yliopiston selvitys. Selvitys piti työsuhteisuutta realistisempana vaihtoehtona kuin yrittäjyyttä, koska poimijat eivät oletettavasti suoriutuisi yrittäjyyden lakisääteisistä velvollisuuksista muun muassa heikon kielitaidon vuoksi.

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan nyt valmisteltavat muutokset eivät vaikuta suomalaisten tai Suomessa muulla kuin marjanpoiminnan perusteella oleskelevien henkilöiden oikeuteen poimia luonnonmarjoja ja myydä niitä valitsemalleen taholle. Ulkomaisten marjanpoimijoiden on jatkossakin mahdollista tulla Suomeen myös yrittäjäksi, jos poimija täyttää yrittäjän oleskeluluvan edellytykset.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*