Tuolit nostettu pulpeteille luokassa
Tuskin nämä tuolit käyttöön joutuvat kun kuuden yliopiston ja yhdeksän ammattikorkeakoulun koulutusvastuita laajennetaan.

Harvoin mikään hallituksen julkistama uudistus on saanut sosiaalisessa mediassa niin suurta kiitosvyöryä aikaan, kuin tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvisen (kesk.) tänään julkistama linjaus yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen koulutusvastuiden laajennuksista. Koulutusvastuu määrittää, mitä tutkintoja korkeakoulussa voi suorittaa.

Eri alueilla on ollut työvoimapulan pahentuessa runsaasti toiveita sen suhteen, minkä alan ammattilaisia omalla alueella pitää kouluttaa. Kun nuori lähtee opiskelemaan muille maille, niin hyvin harvoin vanha kotiseutu kutsuu valmistumisen jälkeen. Nyt koulutusvastuita esitetään laajennettavaksi kuudessa yliopistossa ja yhdeksässä ammattikorkeakoulussa.

-Koulutus on supervoima niin yksilön, alueiden kuin koko Suomenkin kannalta. Korkeakoulutuksen laajentamisella on valtava yhteiskunnallinen merkitys, sanoo tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen ministeriön tiedotteessa.

-Nyt korkeakoulutusta laajennetaan poikkeuksellisen paljon. Näillä päätöksillä nuorten koulutusmahdollisuudet paranevat, osaajapulaan vastataan eri alueilla ja aloilla, sekä vahvistetaan korkeakoulujen myönteistä vaikutusta alueiden kehitykseen, ministeri Kurvinen toteaa.

LUT sai mitä halusi

LUT-yliopistossa eli Lappeenrannan-Lahden teknillisessä yliopistossa käynnistyy syksyllä 2023 sosiaali- ja käyttäytymistieteiden sekä viestintä- ja informaatiotieteiden koulutukset. Yhteiskuntatieteistä rakentuu rehtori Juha-Matti Saksan mukaan kolmas tutkimuksen ja koulutuksen ala tekniikan ja talouden rinnalle.

-Yhteiskuntatieteet luovat uudenlaista kulttuuria ja ajattelutapaa LUTin koulutukseen ja tutkimukseen. Se myös lisää takuulla opiskelijoiden keskinäistä ymmärrystä monialaisuuden merkityksestä. Opetuksen painotus on kansainvälisyyteen ja käyttäytymistieteisiin nojaavissa yhteiskuntatieteissä. Opiskelijoistamme kasvaa tulevaisuudentekijöitä, jotka ratkaisevat suuria globaaleja haasteita ja uudistavat yhteiskuntaa vastuullisesti, Saksa arvioi yliopiston nettisivuilla.

Tehy ry:n puheenjohtaja Millariikka Rytkönen oli erityisen tyytyväinen Helsingin yliopiston saamasta terveystieteiden maisterikoulutuksesta. Ammattijärjestö on pitkään tehnyt asian eteen töitä ja nyt tuota työtä ollaan palkitsemassa.

-Kiitos tiedeministeri @kurvisentwiit! @Tehy_ry’n pitkään ajama muutos toteutuu ja terveystieteiden maisterikoulutus viimein Helsinkiin. Arvostan isosti panostasi, Antti ja koko @okmfi, Rytkönen twiittasi päivällä.

Asiasta tarkemmin valtioneuvoston sivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*