Nokian tuoreimmat yt-neuvottelut johtavat 300 työpaikan vähentymiseen Suomessa. Supistukset tulevat huhtikuussa ilmoitetun 1 400 työpaikan päälle.

Yhtiön mukaan uusimmat vähennykset toteutetaan vaiheittain vuoden 2012 loppuun mennessä. Paikkakunnat selviävät ensi vuonna. Leikkaukset kohdistuvat muun muassa karttapalveluja tarjoavaan Location & Commerce -liiketoimintaan sekä yhtiön tukitoimintoihin, myyntiin ja markkinointiin.

Vähennykset eivät olleet yllätys Nokian työntekijöille. Ne eivät myöskään herättäneet suuria tunteita. Tampereen yksikössä luottamusmiehet eivät vielä tiedä tarkoin, moniko yhtiön irtisanottavista lopulta on Tampereelta.

Osaa tamperelaisten tehtävistä ollaan siirtämässä Espooseen, joten osa työntekijöistäkin saattaa vaihtaa paikkakuntaa ja pysyä edelleen Nokian leivissä.

– Nyt ollaan aika helpottuneissakin tunnelmissa, kun epätietoisuus on loppumassa, sanoo Harri Törmänen, Nokian Tampereen yritysyhdistyksen puheenjohtaja.

Törmänen arvioi, että viimeistään ennen joulua kukin saa tietää, jatkuvatko työt Nokialla vai eivät.

Odotus jatkuu

Oulussa Nokian yt-neuvottelujen lopputulos oli luottamusmies Mikko Merihaaran mukaan odotettu. Hän uskoo, että vähennystarve Oulussa on kolminumeroinen luku.

– Lähemmäksi en osaa veikata.

Merihaaran tietoon ei ole tullut, että neuvottelujen päättyminen olisi herättänyt vahvoja tunteita.

– Minulle ei ole tullut oikeastaan minkäänlaista kommenttia. Itse olen tyytyväinen, että jotkut toiminnot Oulussa kasvavat. Sitä emme osanneet odottaa, Merihaara sanoo.

Kasvua tulee Merihaaran mukaan tapahtumaan esimerkiksi peruspuhelinpuolella.

Salossakaan ei vielä olla selvillä siitä, mitä Nokian henkilöstövähennykset omalla paikkakunnalla merkitsevät.

– Luultavasti vaikutuksia on jonkin verran. Nyt odotus jatkuu sen suhteen, mitä ne kenellekin vaikuttavat, sanoo ylempien toimihenkilöiden luottamusmies Mika Kortelainen.

Kortelainen arvelee työnantajan pyrkivän siihen, että mahdollisimman moni irtisanottavista lähtisi ensi vuonna itse tukipaketin kera. Lähtörahan suuruus riippuu siitä, miten pitkään on ollut Nokian palveluksessa.

(KL / STT / Elina Korkee / Niina Koskela / Antti Autio)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*