Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula oli melkoisen ryöpytyksen kohteena, kun eduskunnassa käynnistyi lähetekeskustelu hallituksen valinnanvapauslakiesityksestä.

Opposition vahvat naiset eivät päästäneet hallitusta helpolla, kun lähetekeskustelu hallituksen valinnanvapausmallista käynnistyi eduskunnassa.  

– Vasemmisto on vapausliike, mutta ihmisen vapauden, ei rahan, kritisoi kansanedustaja Anna Kontula (vas.) hallituksen esitystä.

Kontula ei uskonut hallituksen puheisiin syntyvistä säästöistä.

– On vahvoja syitä olettaa, että budjetit ylittyvät. Ja nyt on edeltä määrätty, että silloin joustavat palvelut, eivät budjetit, Kontula latasi.

Hoitoketjut huolenaiheena

Uudistuksen tarpeellisuus myönnettiin, mutta hallitukseen esittämän mallin toimivuuteen ei uskottu opposition suunnalla. Hoitoketjujen hajoaminen huoletti heti keskustelun alkaessa monia opposition kansanedustajia.

– SDP haluaa sote-uudistuksen. Nyt kuitenkin uhkana on, että toimivat hoitoketjut hajoavat, ja asiantuntijat varoittavat vielä kustannusten nousevan. Nyt on käymässä niin, että markkinatoimijat tasa-arvoistetaan ja asiakkaat eriarvoistetaan, kansanedustaja Tuula Haatainen (sd.) korosti.

Opposition taholta tuotiin esiin huoli siitä, mitä tapahtuu kun julkisten palvelujen rinnalle tulee entistä vahvemmin yksityisiä toimijoita.

– Suurin ongelma on siinä, että tämäkään hallituksen esitys ei tule vahvistamaan integraatiota. Miten voimme varmistaa sen, ettei asiakkaat tipahda hoitoketjujen väliin? Valinnanvapaus ei tule toteutumaan kuin osassa maakuntia. Edelleen kysymys on siitä, että eri maakuntien asukkaiden eriarvoisuus säilyy, Sari Essayah (kd.).

Asiakasmaksujen suuruudesta myös huolta kannettiin.

– Laissa mainitaan sana asiakasmaksut 72 kertaa, mutta meillä ei ole mitään tietoa, minkä suuruinen asiakasmaksu tulee olemaan, Aino-Kaisa Pekonen (vas.).

Perussuomalaisten Toimi Kankaanniemi uskoi asiakasmaksuihin löytyvän järkevän ratkaisun.

– Meillä perustuslaki edellyttää, että jokainen suomalainen saa nämä palvelut, eikä sitä estä asiakasmaksujen suuruus, Kankaanniemi rauhoitteli.

Mitä pahaa valinnanvapaudessa?

Hallituspuolueiden kansanedustajien taholta esitystä puolustettiin kiivaasti. Samalla ihmeteltiin opposition halua lyödä kapuloita rattaisiin.

– Ihmettelen miten vahvasti oppositio vastustaa uudistusta, joka on ainoa yritys 20 vuoteen vahvistaa peruspalveluja. Miksi Haatainen ja muut oppositioedustajat vastustavat esitystä, kun teillä ei ole mitään vaihtoehtoja tarjota, ihmetteli Sari Sarkomaa (kok.).

Valinnanvapauden laajentamisen vastustaminen ihmetytti enemmältäkin salissa.

– Tämän uudistuksen myötä valinnanvapaus laajenee koskemaan kaikkia. Niitä pienituloisia, lapsiperheitä, eläkeläisiä. Käsittämätöntä, että vasemmisto tätä vastustaa, kokoomuksen Ben Zyskowicz ihmetteli.

Tosin kysymyksiä lakiesitykseen liittyen tuli hallituksen suuntaan myös omista riveistä.

– On hyvä, että valinnanvapaus koskettaa myös niitä ihmisiä, jotka eivät itse pysty tekemään valintoja. Kysyn hallitukselta, miten varmistetaan, että hekin pystyvät tekemään valintoja, Arja Juvonen (ps.).

Kermankuorinta huolenaiheena

Kermankuorintaan puututtiin heti keskustelun ensimmäisen tunnin aikana useampaan otteeseen. Asialla olivat niin vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson, kuin demarien Antti Rinne.

– Tämän mallin taloudelliset kannusteet ovat täysin pielessä. Tämä malli johtaa kermankuorintaan, Rinne (sd.) latasi.

– Kermankuorinta on edelleen mahdollista. Peruspalvelut eivät vahvistu järjestelmässä, joka itsessään lisää kustannuksia, Andersson arvioi.

Ja sanomista riitti lähetekeskustelun työjärjestyksestäkin. Ryhmäpuheenvuoroja ei salissa kuultu, vaikka halua sille olisi opposition suunnalta ollut.

– On sääli, että hallituspuolueet jyräsivät mahdollisuuden ryhmäpuheenvuorojen käyttöön tässä asiassa, kuten vakiintunut tapa on ollut, harmitteli Antti Lindtman (sd).

Eläkepäivinään eduskuntaan noussut THL:n entinen pääjohtaja Pekka Puska muistutti edustajakollegoitaan uudistuksen tarpeellisuudesta.

– Totta kai esityksessä on haasteita, mutta sellaista mallia ei olekaan, jota kukaan ei vastusta. Uudistus on kiireellinen, eikä nyt sovi enää jarruttaa, Puska (kesk.) korosti.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*