Yliopistokaupunki on kansallisesti tunnettu liikuntatutkimuksen edelläkävijänä ja tätä roolia on tarkoitus vahvistaa Hippos-hankkeella, Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto kertoo. Kuva: Petteri Kivimäki, Jyväskylän kaupunki

Tämän kuun toiseen päivään kirjattu valitus Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle pyöräytti reilun 200 miljoonan euron Hippos-hankkeen uuteen asentoon Jyväskylässä.

Koko hanke on yksityishenkilön tekemän valituksen seurauksena vaarassa, Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto myöntää Kuntalehdelle.

– Hankkeessa on kyse liikunnan, urheilun ja niihin liittyvän osaamisen kokonaisuudesta, joka on tärkeä koko maan mittakaavassa. Sen on myös tarkoitus olla iso edistysaskel alueen työllisyydelle, Koivisto jatkaa.

– Hankkeessa investoidaan yli 20 lajille erinomaiset tilat, jotka yhdistyvät Jyväskylän liikunnan ja urheilun koulutukseen sekä tutkimukseen.

Mikä onkaan tilanne nyt hankkeen suhteen, kaupunginjohtaja Timo Koivisto?

Valitusaika päättyi torstaina ja vain yksi valitus jätettiin määräaikaan mennessä.

Kuluvan kuun alkupuolella jätetty valitus onkin ollut julkisuudessa jo laajalti esillä ja näissä julkaisuissa yksi ja toinenkin on toivonut, että valituksen tehnyt henkilö vetäisi valituksensa pois.

Näin ei käynyt, eikä valitusta voi enää vetää pois. Valitus on käsiteltävänä ja nyt on katsottava eteenpäin, kaupunginjohtaja linjaa.

– Valitusten keskimääräinen käsittelyaika on keskimäärin 10–12 kuukautta.

Tämän jälkeen valittaja voi valittaa vielä hallinto-oikeuden päätöksestä ja korkein hallinto-oikeus sitten pohtii sitäkin aikansa.

Tällaiset käsittelyajat tarkoittavat sitä, että hanketta koskevat kustannusarviot ovat ainakin jossain määrin vaakalaudalla.

– Koska ajan kuluessa rakentamisen kustannukset nousevat ja rahan hinta saattaa kasvaa.

Ja tämän kokoisissa hankkeissa toimijatkin voivat sitoutua projekteihin vain tietyn aikaa?

– Kyllä tämä vakavan uhan hankkeelle tässä muodossa luo.

Toiveissa sujuva käsittelyprosessi

Kaupunginjohtaja on edelleen positiivisella mielellä sen suhteen, että hanke toteutuu, kuten on aiottu.

Tilannetta parantaa, jos hallinto-oikeuden käsittelyaikaa saataisiin kiirehdittyä. 

– Aiempi valitus saatiin hallinto-oikeudesta ulos vähän alle puolessa vuodessa. Toive on, että nyt prosessi voisi olla nopeampikin, kun hanke ja valituksen teemat ovat tuttuja, kaupunginjohtaja laskee.

Nyt valitus kohdistui Jyväskylän kaupunginvaltuuston 30.9. tekemään päätökseen, joka oli nimetty Hippos-hankkeen periaatepäätösten tarkentamiseksi.

Hippos-hanketta on valmisteltu jo tähän päivään mennessä vuosia, ja nyt hanke oli käynnistymässä.

Hallinto-oikeudelle jätetyssä valituksessa arvioidaan, että hankkeesta on päätetty vaillinaisin tiedoin.

Hyvinvoinnin tähden

Jyväskylän kaupunginjohtaja näkee valitusasioiden vaativan uudenlaista tarkastelua Suomessa.

– Tähän tarvitaan jokin muutos ehdottomasti.

Ylipäätään Suomessa aktiivinen valittaja voi kaupunginjohtajan mukaan jarruttaa tai estää vaikka kuinka monia hankkeita, jotka vahvistaisivat kuntien elinvoimaa ja sitä kautta hyvinvoinnin edellytyksiä.

Koivisto arvioi, että joko valitusoikeutta olisi jollain tavalla rajattava tai sitten hallinto-oikeuksien resurssitilannetta olisi parannettava, jotta valitusten käsittelyaikoja saataisiin lyhennettyä.

– Olisi hyvä, jos käsittelyaikaa saataisiin rajattua hallinto-oikeudessa yhteen tai enintään kolmeen kuukauteen.

Hippos-hanketta on suunniteltu Jyväskylään, joka on noin 150 000 asukkaan kaupunki Keski-Suomessa. Kuva: PES-Arkkitehdit Oy

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*