Valtionkonttori on tehnyt jo vuosia asiakaskäyntejä sellaisiin kuntiin, joissa ongelmien kanssa painiskellaan jo. Nyt ongelmia halutaan ehkäistä ennalta.

– Nyt aloitettavat kuntakäynnit koskevat kuntia, joissa tilanne voi nykyisellään olla hyvä, mutta joissa saattaa pitemmällä tähtäimellä olla haasteita, apulaisjohtaja Sakari Lehtiö kertoo.

Lehtiön mukaan parhaan käsityksen kunnan tilanteesta saa, kun lähtee käymään paikkakunnalla ja tapaa vuokrataloyhteisön johtoa ja kunnan edustajia.

– Käynneillä on tarkoitus keskustella kunnan vuokratalotilanteesta ja pureutua mahdollisiin tuleviin ongelmiin ajoissa. Ongelmat on helpompi ratkaista silloin, kun ne eivät ole vielä paisuneet liian suuriksi.

Ongelmiin ei ole yhtä oikeaa ratkaisua

Valtiokonttori on keväästä lähtien edellyttänyt vuokra-asuntokannan kehittämissuunnitelmaa kunnilta, joista tulee valtion arava- tai korkotukilainoja koskevia rahoitusjärjestelyjä tai tervehdyttämistoimia koskevia hakemuksia, jos vuokra-asunnoissa on vajaakäyttöä.

Erityistä huomiota vuokrataloyhtiöiden tilanteeseen pitäisi kiinnittää kuntaliitoksissa. Lehtiön mukaan yhtiöiden tilanne on syytä kartoittaa jo siinä vaiheessa, kun liitoksista neuvotellaan.

Vuokrataloyhteisöjen ongelmiin ei ole yhtä oikeaa ratkaisua, vaan tilannetta täytyy aina miettiä tapauskohtaisesti. Kaikki ei ole käyttöasteesta kiinni, vaan myös asuntokannan vanheneminen täytyy ottaa huomioon. Joskus paras ratkaisu voi olla vuokratalojen käyttötarkoituksen muuttaminen, myyminen tai jopa purkaminen.

–  Valtio ei tee uusia rahoitusjärjestelyjä tai tervehdyttämistoimia sellaisille vuokrataloyhteisöille, jotka eivät ole jatkossa taloudellisesti elinkelpoisia, Lehtiö linjaa.

Lehtiö on huolissaan erityisesti alueista, joissa väestö vähenee ja joissa vuokra-asunnoista on ylitarjontaa. Hän kehottaakin ottamaan Valtiokonttoriin ja ARA:an ajoissa yhteyttä.
 
(KL)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*