Ruoveden on jatkettava sote-yhteistyötä Virtain kanssa, vaikka muualle mieli tekisi.

Ruoveden kunnan on jatkettava nykyistä sote-yhteistyötä Virtain kaupungin kanssa. Kunnat muodostavat sote-palvelujen yhteistoiminta-alueen, eikä valtioneuvosto salli Ruoveden kunnalle irtiottoa yhteistyöstä.

Vastaavia irtiottoa ovat aiemmin tahoillaan kaavailleet Pyhäjärvi ja Kaavi. Myös niiden osalta valtioneuvosto velvoitti kunnat jatkamaan nykyistä sote-yhteistyötään tutuissa ympyröissä. Valtioneuvosto päätti asiasta elokuussa 2018.

Sosiaali- ja terveysministeriö on arvioinut yhdessä valtiovarainministeriön kanssa, että irtautuminen yhteistoiminta-alueesta vaikeuttaisi sekä Ruoveden kunnan että Virtain kaupungin sote-palvelujen järjestämistä ja asiakkaiden asemaa.

Keiturin Soteen tyytymättömiä

Kunnille sote-palvelut on järjestänyt Virtain kaupungin kokonaan omistama Keiturin Sote Oy. Ruovedellä ollaan todella tyytymättömiä yrityksen toimintaan.

-En ole vielä valtioneuvoston päätöstä nähnyt, mutta ilman muuta tulemme valittamaan. Tässä on ihmisten terveydestä kyse. Me ei saada lääkäreitä ja talous on kuralla. Päivystystoiminnasta vastannut Attendo sanoi vuodenvaihteessa irti sopimuksen. Ei tämä näin voi jatkua, Ruoveden kunnanjohtaja Eeva Kyrönviita tiivistää.

Loppuvuodesta 2018 Virtain ja Ruoveden vääntöön sote-palvelujen tuottamisesta otti kantaa myös korkein hallinto-oikeus. KHO hylkäsi Virtain kaupungin valituksen Ruoveden päätöksestä purkaa sote-yhteistoiminta.

Laki velvoittaa pienet kunnat järjestämään sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut yhdessä siten, että väestöpohja on vähintään noin 20 000 asukasta. Ruoveden ja Virtain asukasmäärät jäävät alle tämän rajan. Yhteistoiminta-alueita ei lain mukaan saa lähtökohtaisesti purkaa ennen vuotta 2020.

EDIT 17.1. klo 15.35. : Lisätty Ruoveden kunnanjohtaja Eevan Kyrönviidan kommentti.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*