Vantaan kaupunki on tekemässä poliisille tutkintapyyntöä valehakijoihin liittyen. Vantaan kaupunginjohtajahaussa oli neljä varmaa valehakemusta ja seitsemän sellaiseksi oletettua. (Kuva: Ville Miettinen)

Peräti viidessä viime viikkoina päättyneessä kaupunginjohtajahaussa on hakijoiden joukossa ollut mukana niin sanottuja valehakijoita. Valehakijoiden hakemuksia on jouduttu seulomaan oikeiden hakemusten joukosta Joensuussa, Keravalla, Muuramessa, Pyhärannalla ja Vantaalla.

Vantaalla on päädytty siihen, että valehakijoista tehdään poliisille tutkintapyyntö. Vantaan kaupunginjohtajahaussa otettiin varmuudella vastaan neljä valehakemusta. Lisäksi seitsemän hakemusta oli sellaista, joiden yhteystiedot eivät johtaneet minnekään.

-Valehakemusten määrä oli iso. Olemme selvittäneet asiaa ja myös kaupunki voi tehdä asiassa poliisille tutkintapyynnön. Tulemme sen myös tekemään, kunhan saamme kerättyä kaiken materiaalin, paljastaa Vantaan kaupungin henkilöstö- ja konsernijohtaja Kirsi-Marja Lievonen.

-Toivottavasti tutkintapyyntö myös johtaa johonkin, jotta tämä kiusanteko saadaan pysäytettyä, jatkaa Lievonen.

Uusi ilmiö

Pitkään alalla työskennellyt Kirsi-Marja Lievonen ei ole valehakijailmiöön aiemmin törmännyt.

-Tällaista ei ole koskaan aiemmin esiintynyt. Minä luulen, että tämä ilmiö koskee nimenomaan näitä korkean profiilin virkoja, joissa hakijoiden nimet ovat esillä medioissa. Matalan tason viroissa ja tehtävissä hakijoiden nimet jäävät pimentoon. Ja jos siellä on hakijoiden joukossa joku väärillä tiedoilla, niin esimerkiksi haastatteluaikaa tarjottaessa ne karsiutuvat automaattisesti pois, kun ihmistä ei tavoiteta.

-Median kiinnostus on kova kaupunginjohtajien virkoja kohtaan ja tiedot hakijoista halutaan mahdollisimman nopeasti. Kun hakemuksia tulee ihan viime minuuteille saakka, niin meillä ei ollut viime haussa mitään mahdollisuutta tarkistaa kaikkien hakemusten oikeellisuutta, Kirsi-Marja Lievonen pahoittelee.

Vahva tunnistautuminen on varma keino karsia väärät hakemukset, mutta asialla on myös varjopuolensa.

-Jos ei muuta ratkaisua keksitä, niin vahvaan tunnistautumiseen on pyrittävä. Toisaalta haluamme pitää työn haun mahdollisimman helppona ja valtaosassa perustehtävistä se toimii hyvin. Mutta tämä on niitä asioita, joita järjestelmätoimittajien ja asiakkaiden on syytä pohtia, arvioi Lievonen.

Hakemuksiin halutaan luottaa

Kunnan- ja kaupunginjohtajien virkoihin on aina riittänyt hakijoita laidasta laitaan. Mediassa paljon huomiota viime kuukausina saanut salaperäinen Peter Marks, takavuosien savolainen freelance-toimittaja ja Norjassa asuva apteekkari ovat hakupapereita lähettäneet ja suostumuksiaan virantäyttöön antaneet. Kiusanteko valehakemuksilla on kuitenkin uusi ilmiö.

-Meillä on käytössä viranhaussa luottamukseen perustuva järjestelmä. Valehakijat on ikävä ilmiö, jos väärinkäytösten estämiseksi joudutaan vaikeuttamaan virkoihin hakemista. Kyseessä on puhdas kiusanteko. Nyt kunnissa menee ylimääräistä aikaa siihen, että varmistetaan hakemusten oikeelliseen, Kuntaliiton lakiasiainjohtaja Juha Myllymäki harmittelee.

Myllymäki arvioi vahvan tunnistautumisen olevan mahdollista tulevaisuudessa, mutta se vaatisi muutoksia niin hakukäytäntöihin, kuin käytössä olevan rekrytointijärjestelmiin.

-Se voi olla tulevaisuutta, mutta silloin hakujen pitäisi olla yksikanavaisia. Olisi vain se yksi järjestelmä tai alusta, jonka kautta hakupaperit voisi jättää tunnistautumisen jälkeen. Nythän haun voi tehdä myös esimerkiksi lähettämällä hakupaperit sähköpostitse, Myllymäki pohtii.

-Kuntajohtajien osalta meillä on vielä sellainen erikoisuus, että virkaan voi jättää suostumuksensa. Ja jos se annetaan vasta hakuajan päättymisen jälkeen, niin silloin ei varmaan enää vahva tunnistautuminen onnistu, kun haku on suljettu, Juha Myllymäki jatkaa.

Toisen puolesta tehty työpaikkahakemus voi täyttää rikoksen tunnusmerkistön.

-Tässä on olemassa parikin vaihtoehtoa, joiden rikosnimikkeen alla valehakemukset voivat olla. Jos katsottaisiin, että kyseessä on identiteettivarkaus, niin silloin se olisi asianomistajarikos. Tällöin rikosilmoituksen tekisi henkilö, jonka nimissä virkaa on haettu, Kuntaliiton lakiasiainjohtaja Juha Myllymäki toteaa.

Teknisesti mahdollista, mutta…

Joensuun ja Vantaan valehaut tapahtuivat LAURA-järjestelmän kautta. LAURA Rekrytointi Oy:n toimitusjohtaja Ismo Kurri kertoo vahvan kirjautumisen olevan teknisesti mahdollista.

-Teknisesti vahva tunnistautuminen on mahdollista toteuttaa. Rekrytoijat tunnistautuvat työpaikkoja auki laittaessaan jo nyt, joten se mahdollisuus on siellä järjestelmässä olemassa, Kurri toteaa.

-Meillä on kuitenkin Suomessa kova osaajapula ja haluamme pitää työn hakemisen kynnyksen mahdollisimman alhaisena. Kaikilla ei myöskään ole kotimaisia pankkitunnuksia, joilla vahva tunnistautuminen tehdään. Esimerkiksi ulkomailta Suomeen palaamassa olevalta henkilöltä tunnukset voivat puuttua, Ismo Kurri jatkaa.

Asiantuntijan huomauttaa, ettei vahva tunnistautuminen hakemuksen jättövaiheessa ole ainoa keino, jolla voidaan varmistaa hakijoiden olevan liikkeellä itse ja tosimielellä.

-Hakemusten jättämisen jälkeen voidaan esimerkiksi sähköisen allekirjoituspalvelun avulla varmistaa, että hakemukset ovat oikeita, vinkkaa Kurri.

Joka tapauksessa jokaisesta jätetystä valehakemuksesta jää jälki rekrytointijärjestelmän toimittajan tietokantaan. LAURA Rekrytointi Oy on valmis auttamaan poliisia mahdollisessa esitutkinnassa, jotta ikävä lieveilmiö saadaan kuriin.

-Meidän näkemyksen mukaan siellä on yksi tai korkeintaan muutama henkilö, jotka tätä nyt harrastavat. Jos asiassa tulee poliisitutkinta, niin autamme mielellämme viranomaisia, lupaa toimitusjohtaja Ismo Kurri.

EDIT 27.4. klo 12.30: Korjattu ensimmäistä kappaletta, valehakijoita on ollut myös Muuramessa ja Pyhärannalla.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*