Äänestäjällä on hyvä olla tietoa vaalirahoituksesta jo ennen äänestyspäätöstään, johtava tilintarkastaja Pontus Londen Valtiontalouden tarkastusvirastosta sanoo. Eduskuntavaalien 2023 ennakkoäänestys alkoi tänään mm. kuvassa näkyvässä Malmin kirjastossa Helsingissä. (Kuva: Ville Miettinen)

Tähän mennessä vasta 26 prosenttia ehdokkaista on antanut ennakkotietoja eduskuntavaalien rahoituksestaan eli kertonut vaalikampanjansa suuruudesta ja rahoituksen lähteistä.

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) tiedotti edellä mainitusta tilanteesta tiistaina. Eduskuntavaalien ennakkoäänestys alkoi tänään keskiviikkona.

Vasemmistoliiton ehdokkaat ovat olleet ahkerimpia ennakkoilmoitusten tekijöitä eduskuntapuolueista. Puolue- ja vaalirahoitusta valvova virasto tiedottaa myös, että vaalipiireittäin eniten ilmoituksia on tehty Hämeessä.

Suomessa on 13 vaalipiiriä ja kaikissa käydään erilliset vaalit.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Toiveena vaalirahoituksen läpinäkyvyys

Nykyisistä eduskuntapuolueista suhteessa eniten ennakkoilmoituksia ovat tehneet vasemmistoliiton (77 prosenttia), vihreiden (65 prosenttia) ja keskustan (46 prosenttia) ehdokkaat.

Alueittain ennakkoilmoituksia on tähän mennessä tehty eniten Hämeen (36 prosenttia ehdokkaista) lisäksi Helsingissä (32 prosenttia) ja Satakunnassa (28 prosenttia). Vähiten ilmoituksia on tehty Ahvenanmaalla (0 prosenttia), Keski-Suomessa (19 prosenttia) ja Lapissa (21 prosenttia).

– Äänestäjällä on hyvä olla tietoa vaalirahoituksesta jo ennen äänestyspäätöstään, johtava tilintarkastaja Pontus Londen Valtiontalouden tarkastusvirastosta sanoo.

– Vastuullinen ehdokas kertoo rahoituksestaan ajoissa etukäteen ja lisää näin vaalirahoituksen läpinäkyvyyttä, Londen jatkaa VTV:n tiedotteessa.

Ilmoituksia voi katsella verkossa

Eduskuntavaaleissa on yhteensä 2 424 ehdokasta. Näistä 619 on tähän mennessä kertonut ennakkoilmoituksella, miten rahoittaa vaalikampanjaansa ja mistä saa rahoitustaan. Ennakkoilmoituksen tekeminen on vapaaehtoista.

Ennakkoilmoitus sisältää suunnitelman vaalirahoituksesta ja vaalikampanjan kuluista. Ehdokkaat voivat tehdä ennakkoilmoituksia tarkastusviraston ylläpitämällä verkkosivustolla.

Tehtyjä ennakkoilmoituksia voi katsella verkossa vaalipiireittäin tai hakemalla raportteja esimerkiksi kampanjoiden rahoituksesta tai suurimmista tukijoista.

Lisäksi VTV tiedottaa, että vaalien jälkeen kaikkien kansanedustajien ja varaedustajien on lain mukaan tehtävä vielä varsinainen vaalirahoitusilmoitus.

Noin 950 ennakkoäänestyspaikkaa

Eduskuntavaaleissa voi äänestää ennakkoon viikon ajan eli ensi viikon tiistaihin saakka. Ulkomailla äänestysaika on hieman lyhyempi.

Suomessa on kaikkiaan noin 950 ennakkoäänestyspaikkaa, yleensä kirjastoissa, kauppakeskuksissa tai kunnantaloilla. Ulkomailla ennakkoäänestyspaikkoja on 86 eri valtiossa. Yhteensä ulkomailla on ennakkoäänestyspaikkoja yli 200.

Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 2. huhtikuuta. Tuolloin äänestyspaikkoja on runsaat 1 800.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*