Hän istuu myös Tampereen kaupunginvaltuustossa. Tynkkynen muistuttaa, että hänkin lähti ehdokkaaksi ilman suurta kokemusta.

– Lähdin itse ensimmäisen kerran ehdolle kunnallisvaaleissa 18-vuotiaana lukiolaisena. Suunnittelin tietokoneella pienen vaalilappusen, jota monistin mustavalkoisena ja jaoin teknobileissä, Tynkkynen muistelee blogissaan.

Tuolloin Tynkkysellä ei ollut akateemista tutkintoa eikä mittavaa työkokemusta. Puoluetoiminnastakaan hänellä ei ollut pitkää kokemusta ja Tampereellakin Tynkkynen oli asunut vasta muutaman vuoden.

Ensimmäisellä yrittämällä Tynkkynen pääsi kuitenkin varavaltuutetuksi, ja neljä vuotta myöhemmin aukeni varsinainen paikka valtuustoon.

– Kertaakaan en ole katunut, hän korostaa.

Syksyn kuntavaaleissa valitaan Suomeen noin 10 000 kunnanvaltuutettua. Tynkkynen muistuttaa, että valtuustot päättävät monista tärkeistä asioista: esimerkiksi terveyskeskusten, koulujen ja vanhainkotien toiminnasta, joukkoliikenteestä ja toimeentulotuesta.

Hän myös muistuttaa, että näistä asioista päättävät hyvin erilaiset ihmiset.

– Kunnanvaltuustoissa istuu sairaanhoitajia, eläkeläisiä, bussikuskeja, työttömiä, toimitusjohtajia, kuvataiteilijoita ja opiskelijoita. Siis kaikenlaisia naisia ja miehiä eri ikäluokista.

Tynkkysen mielestä on vain demokratian kannalta arvokasta, että valtuustoon saadaan kokemusta erilaisista elämäntilanteista ja eri aloilta.

– Moni kainostelee ehdokkuutta, koska ei pidä itseään riittävän osaavana tai kokeneena. Ihan suotta.

(KL / Antti Pulkkinen)

Oras Tynkkysen blogi

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*