– En usko, että meillä on enää mahdollisuutta maksaa tällaisia tukia, Virkkunen sanoi politiikan toimittajien lounaalla torstaina.

Kannustinrahaa haluavien kuntien on jätettävä liitosesityksensä valtioneuvostolle viimeistään toukokuussa. Viimeisten porkkanakuntien yhdistymiset astuvat siten voimaan vuoden 2013 alusta lukien.

Valtio on tukenut kuntaliitoksia tähän mennessä 450 miljoonalla eurolla yhdistymisavustuksina ja valtionosuuksien jäädytyksinä. Hallitus ei ole vielä päättänyt, miten kuntia rohkaistaan liitoksiin tämän jälkeen.

– Tästä eteenpäin meidän täytyy löytää muunlaisia kannustimia, Virkkunen muotoilee.

Valtionosuusjärjestelmästä ei hänen mukaansa olla tekemässä keppiä, joka pakottaisi kunnat liittymään yhteen. Järjestelmän uudistuksen yhteydessä siitä puretaan kuitenkin yhdistymisen esteitä.

– Monilla alueilla kunnat pelkäävät, että ne menettävät valtionosuuksia, jos ne yhdistyvät. Tämän tyyppisiä esteitä siitä pyritään poistamaan.

Ehdotus julki vuodenvaihteessa

Edes vapaaehtoisilla liitoksilla kunnat eivät kuitenkaan välty suurelta kuntarakenneuudistukselta. Kuntaministerin mukaan uudistus koskee joka tapauksessa kaikkia kuntia.

Kuntauudistuksen jo mantraksi muodostunut lähtökohta on, että kunnat muodostetaan työssäkäyntialueiden mukaan.

Elinvoimaisten kuntien löytämiseksi arvioidaan myös muun muassa kuntien talouden kehitystä seuraavan 20 vuoden aikana, palveluiden järjestämismahdollisuuksia ja yhdyskuntarakennetta.

– Työ on edennyt hyvin, mutta se on todella vaikeaa, Virkkunen myöntää.

Kuntarakennetta pohtii tällä hetkellä työryhmä, jolle on annettu aikaa vuoden loppuun. Virkkusen mukaan työryhmä tarvitsee todennäköisesti koko sille annetun ajan, eli loppuraportti julkistetaan jouluviikon välipäivinä.

Tämän jälkeen vaihtoehdot esitellään kunnille. Luvassa on värikästä keskustelua, sillä kunnissa virinneen kuntakapinaliikkeen riveistä on arvosteltu uudistusta suorasanaisesti jo ennakkoon.

(KL / STT / Anniina Luotonen)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*