Mirja Vehkaperä ja Päivi Laajala aikovat jatkaa virtuaalitapahtumia. Kuva Oulun kaupunki
Mirja Vehkaperä ja Päivi Laajala aikovat jatkaa virtuaalitapahtumia. Kuva Oulun kaupunki

– Rohkaisen tällaisiin tapahtumiin muitakin kuntia. Tapa on miellyttävä ja helppo ja kerää erilaista kuntalaisyleisöä kuulolle. Toivottavasti somen kautta myös nuoria.

Näin kommentoi Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mirja Vehkaperä kuluneella viikolla järjestettyjä virtuaalikahveja, jotka hän järjesti yhdessä kaupunginjohtaja Päivi Laajalan kanssa.

Tilaisuus järjestettiin kaupungin Facebook-sivuilla, ja vuorovaikutteisessa tapaamisessa oululaisilla oli mahdollisuus kysyä johtajakaksikolta kaupungin asioista.

– Meillä molempien toimenkuvaan kuuluu vahvasti kuntalaisvaikuttaminen ja yhteydenpito kuntalaisten kanssa, Vehkaperä kertoo.

– Korona-aikaan yhteydenpidosta on jouduttu tinkimään, ja meillä on ollut tarve tavata ja kokoontua yhteen kertomaan meneillään olevista asioista.

Vehkaperä sanoo, että kaikkein ajankohtaisinta juuri nyt on talous, toisin sanoen talousarvion valmistelu. Virtuaalikahvien aluksi Laajala esitteli kaupungin taloustilannetta lyhyesti tunnuslukuineen, lainanottoineen ja investointeineen. Kaksikko ruoti yhdessä virkamiesvalmistelukautta.

– Minä hallituksen puheenjohtajana kävin asiaa läpi poliittisesta näkökulmasta.

– Sapelit eivät kalisseet! Valmistelu on sujunut Oulussa mallikkaasti, emme ole olleet riitaisia. Meillä on kaupunginjohtajan kanssa samantyylinen tilannekuva taloudesta.

Vehkaperä kertoo, että kaupunkiin ei esimerkiksi olla esittämässä veronkorotusta, mikä on aina poliitikoille tiukka paikka.

– Talousarvion pohjaksi on esitetty maltillista kasvua, mutta olemme tunnistaneet myös suuret investointitarpeet, Vehkaperä kertoo.

Oulun tulevat investoinnit ovat perinteisiä. Kaupungissa on tarkoitus korjata ja laajentaa kouluja ja päiväkoteja. Remonttiin on menossa myös kaupungintalo. Myös katuja, viemäreitä ja liikuntapaikkoa korjataan.

– Soten investoinneissa ei ole nyt painotuksia, niihin uusi hyvinvointialue tekee omat linjauksensa.

Kylien kehitys kiinnostaa

Vehkaperä kertoo, että koska kumpikin virtuaalikahvien vetäjä pohtii päivätyökseen kaupungin taloustilannetta, investointeja ja rahoitusta, heidän ei tarvinnut erityisesti valmistautua tapahtumana.

Tilaisuutta mainostettiin etukäteen kaupungin sosiaalisen median kanavissa.

Virtuaalikahvien aikana sivulla oli yli 600 näyttökertaa. Vehkaperän mielestä oli hienoa, että oululaiset pääsivät tapahtuman aikana antamaan välitöntä palautetta ja kysymään illan teemasta sekä jättämään terveisiä virtuaaliselle seinälle.

Asukkaita kiinnostivat erityisesti tulevat investoinnit, kylien kehittäminen sekä tuleva hyvinvointialue. Kiinnostavaa oli myös, kuinka hyvinvointialue näkyy kaupungin budjetissa lähiaikoina.

– Tiedämme, että puolet budjetista ja henkilöstöstä siirtyy hyvinvointialueelle. Kuluva vuosi ja ensi vuoden alkupuoli on tiivistä aikaa vaikuttaa siihen, mitä kaupungille jää, mitä teemme ja mitä painotamme.

– Meidän fokus tulevaisuudessa on hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen, vaikka suurin osa palveluista siirtyykin meiltä.

Vehkaperä huomauttaa, että käytännössä asukkaiden ei tulisi edes huomata soten muutosta muuten kuin entisestään parantuvina palveluina ja niiden saatavuutena.

Jatkossa kaupunkistrategiaa ja työllisyyttä

Virtuaalikahvit aiotaan ottaa Oulussa tavaksi ja tavoittaa asukkaita tällä tavoin myös jatkossa.

Tulevia teemoja ovat esimerkiksi tulevaisuuden kunta vuodenvaihteen tienoilla. Alkuvuoden hyväksi aiheeksi Vehkaperä mainitsee kaupunkistrategian. Mielenkiintoisia teemoja ovat myös työllisyys, yrittäjyys ja uudet kaupunki-innovaatiot.

– Virtuaalikahvit eivät silti tulevaisuudessakaan korvaa fyysistä yhteydenpitoa ja tapaamisia. Mutta tämä on hyvä lisä ylläpitämään vuorovaikutusta, Vehkaperä sanoo.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*