Kuntaliiton apulaisjohtaja Reijo Vuorento ehdottaa kokonaan uuden näkökulman ottamista sote- ja maakuntauudistuksiin.

– Uudistus kannattaa tehdä kuntapohjaisesti Ruotsin mallin mukaisesti niin päästään eteenpäin. Ruotsissa on kuntia paikallisella ja alueellisella tasolla, Vuorento sanoi Varkaudessa keskiviikkona Elinvoimaa Keski-Savoon -seminaarissa.

Vuorennon mallissa maakunta perustetaan useampia kuntia kattavana uutena tavanomaisena kuntana nykyiseen kuntalainsäädäntöön perustuen. Maakunnan alueella olevat vanhat kunnat jäävät jatkamaan toimintaansa.

Maakunta ja edelleen toimintaansa jatkavat kunnat päättäisivät alueelleen soveltuvasta toimivaltojen ja rahoituksen jaosta. Valtio osoittaisi soveltuvasti tehtäviä maakunnalle ja sen kunnille yhdessä hoidettaviksi.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)– Mikä on nyt esillä olevan maakunnan juridinen status? Siihen ei kukaan pysty vastaamaan, koska se on yhä auki. Edessä on osin ylitsepääsemättömiä ongelmia suhteessa perustuslakiin ja muihin lakeihin. Kuntalainsäädäntö on yksinkertainen ja se on jo olemassa, Vuorento sanoo.

Kokonaan uuden hallinnon luominen kuntien ja valtion väliin johtaa Vuorennon mukaan epävarmuuteen ja pitkiin siirtymäaikoihin, jotka vaarantavat koko palvelujärjestelmän kehittämisen ja vievät Suomea vuosikymmeniä taaksepäin.

– Verot, valtionosuudet, omaisuuksien siirrot, velat, henkilöstökysymykset ja monet muut yksityiskohdat ovat vielä täysin auki ja edessä tätä menoa on hallinnollinen kaaos.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Ensimmäinen realistinen esitys siitä, miten asiassa voidaan edetä. Ensimmäisessä vaiheessa muodostetaan 9-12 uutta nykyisen kaltaista erikoissairaanhoidon piiriä.

  2. Aivan oikein! Valmisteluun pitäisi ottaa uusi suunta. Nythän ollaan tekemässä maakunnista valtionhallinnon osia! Valtion virkamiehet valmistelevat parhaillaan maakunnan organisaatiota ja toimintaa…

  3. Reijo Vuorennon esittämä näkökulma ei ole suinkaan ensimmäinen, sillä minä esitin Kunnallisalan kehittämissäätiön KAKS:n julistamassa sotelakikilpailussa soveltuvin osin Ruotsin mallin mukaisen maakuntaitsehallinnon luomista Suomeen. Kaikki kilpailuehdotukset toimitettiin puolueiden puoluesihteereille hallitusohjelmaa laadittaessa. Ruotsissa ei ole lopetettu maakuntia (Ks. Kommunallag 1991:900). Ehdotukseni löytyy KAKS:n nettisivuilta (Se löytyy myös Googlesta nimeni hakusanalla ja siitä kohdasta Kuntien ja maakuntien itsehallintolaki). Vuorennon ehdotus on silti tervetullut lisä maakuntaitsehallinnon luomiseksi Suomeen.

  4. Vuorennon ehdotus luo mahdollisuuden luoda tuo kolmas hallintoporras. Ruotsin Maakäräjät- tyyppinen ratkaisu mahdollistaa onnistumisen. Kannattaa ottaa oppia tässäkin asiassa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*