Wikberg korostaa myös sen perustuslain säännöksen merkitystä, jossa viitataan kielellisiin perusoikeuksiin ja hallinnollisiin jaotuksiin.

– Perustuslain 122 §:n mukaan hallintoa järjestettäessä tulee pyrkiä yhteensopiviin aluejaotuksiin, joissa turvataan suomen- ja ruotsinkielisen väestön mahdollisuudet saada palveluja omalla kielellään samanlaisten perusteiden mukaan.

– Vaikka jotkut perustuslakiasiantuntijat katsovat tämän säännöksen koskevan ainoastaan valtiota, soveltuu se minun mielestäni erinomaisesti tulevan kuntauudistuksen johtotähdeksi. Hallitusohjelmassa lukee selvin sanoin, että suomen- ja ruotsinkielisen väestön mahdollisuudet saada palveluja omalla äidinkielellään on turvattava, hän lisää.

Vaikka maantieteelliset rajat ovat tärkeitä, Wikberg nostaa esiin myös muita, sekä näkyviä että näkymättömiä rakenteita, jotka ovat ratkaisevan tärkeitä keskusteltaessa tulevaisuuden paikallisyhteisöstä.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



– Tällaisia rakenteita ovat muun muassa hallintokieli, kilpailumenettelyn laatukriteerit ja kouluverkon yhteistyö, mutta myös hoitoketjut, innovatiiviset palvelut ja verkkopalvelut – myös asuinkuntamme ulkopuolella.

Wikberg puhui Vaasassa maanantaina.

(KL)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*