Kunta-alalla on ollut käytössä yleistä eläkeikää alemmat henkilökohtaiset eläkeiät, jotka voivat osaltaan lisätä työntekoa eläkkeen rinnalla erityisesti vanhuuseläkkeissä. Kuva: Pixabay

Eläkkeellä työskentely on yleistynyt kunta-alalla, selviää julkisen alan työeläkevakuuttaja Kevan tuoreesta tutkimusraportista.

–Noin viidennes alle 68-vuotiaista kunta-alan eläkkeensaajista työskentelee eläkkeen rinnalla, joten kyse on merkittävästä ilmiöstä, sanoo Kevan pääekonomisti Joonas Rahkola tiedotteessa.

Tutkimuksen mukaan yli 64-vuotiaiden työskentely eläkkeen ohella on yleistynyt selvästi viime vuosina. Erityisesti kasvua on ollut 66-67 -vuotiaiden ikäryhmissä.

Vanhuuseläkkeen rinnalla työskentely on yleistä erityisesti hoito- ja opetusaloilla, joilla joka neljäs alle 68-vuotias eläkkeensaaja kävi töissä vuonna 2020. Varhaiskasvatuksessa vastaava osuus on alle viidennes (17 %).

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



–Eläkkeen ja työn yhdistäminen on yleisintä työvoimapulasta kärsivillä aloilla, ja potentiaalia sen kasvuun on yhä etenkin vanhuuseläkkeen saajien joukossa.

Kunta-alalla alle 68-vuotiaista vanhuuseläkettä saavista keskimäärin vain seitsemän prosenttia kävi töissä eläkkeen ohella vuosina 2011–2020.

”Osatyökyvyttämyyseläkkeet tarkempaan tarkasteluun”

Suosittua eläkkeen ohella työskentely on alle 68-vuotiaiden osatyökyvyttömyyseläkeläisten keskuudessa. Vuosina 2011-2020 heistä työskenteli jopa 89 prosenttia.

Tarkastelujakson aikana työn ja eläkkeen limittymisen kesto oli kunta-alalla pisin juuri osatyökyvyttömyyseläkkeissä, keskimäärin 29 kuukautta. Vanhuuseläkkeissä vastaava luku oli kuusi kuukautta.

Kevan tilastonanalyytikko Janne Salonen korostaa osatyökyvyttömyyseläkkeiden nostamista tarkempaan tarkasteluun.

–Olisi syytä selvittää, mitkä tekijät eri työ- ja toimipaikoissa, niiden resursseissa ja toimintatavoissa tukisivat parhaiten osatyökykyisten työllistämistä ja sittemmin pysyvää paluuta työhön, Salonen sanoo tiedotteessa.

Vuonna 2020 kunta-alalla työskenteli eläkkeen ohella lähes 24 000 henkilöä. Kunta-alalla alle 68-vuotiaiden eläkkeensaajien kokonaismäärä oli tuolloin reilut 117 000 henkilöä.

Kevan Työssä ja eläkkeellä -tutkimuksessa tarkasteltiin työn ja eläkkeen limittymistä eri eläkelajeissa kunta-alalla, valtiolla sekä kirkon ja Kelan palveluksessa vuosina 2011–2020.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Tästä eläkkeellä työskentelystä tulee mieleeni kirjailija Jorma Etto, joka tunnetaan yhdestä runosta: SUOMALAINEN, joka ilmestyi kokoelmassa
    Ajastaika vuonna 1964.

    Suomalaiset ovat myös itsepäisiä. Runossaan Suomalainen hän kirjoittaa erittäin kuvaavasti tästä Pohjolan kansasta. Mikä muukaan voisi olla näin nurinkurisen käytöksen takana kuin itsepäisyys? Itsepäiset kansalaiset ovat kestäviä vaikeuksissa, heillä on sitä suomalaista sisua. Suomalainen saattaa tuskailla, muttei luovuta koskaan. Suomalainen säilyttää sisunsa. Vaikka suomalaiset ovatkin niin erikoista kansaa, tulevat he hyvin toimeen keskenään. Niin, tämä runo kertoo mielestäni hauskasti kaiken olennaisen suomalaisesta.

    Jorma Etto: SUOMALAINEN

    ” SUOMALAINEN ON SELLAINEN, JOKA VASTAA KUN EI KYSYTÄ,
    KYSYY KUN EI VASTATA, EI VASTAA KUN KYSYTÄÄN.
    SELLAINEN, JOKA EKSYY TIELTÄ, HUUTAA RANNALLA
    JA VASTARANNALLA HUUTAA TOINEN SAMANLAINEN:
    METSÄ RAIKUU, KAIKUU, HONGAT HUMAJAVAT.
    TUOLTA TULEE SUOMALAINEN, ON TÄSSÄ JA ÄHKYY,
    TUONNE MENEE JA ÄHKYY, ON KUIN LÖYLYSSÄ JA ÄHKYY,
    KUN TOINEN HEITTÄÄ KIUKAALLE VETTÄ.
    SELLAISELLA SUOMALAISELLA ON AINA KAVERI,
    KOSKAAN SE EI OLE YKSIN, JA SE KAVERI ON SUOMALAINEN.
    EIKÄ SUOMALAISTA EROTA SUOMALAISESTA MIKÄÄN,
    EI MIKÄÄN PAITSI KUOLEMA JA POLIISI.”

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*