Kuva: Pekka Moliis
Siun soten alueella koronapandemia saatiin nopeasti hallintaan tiiviin yhteistyön ansiosta.

Omistajakunnat päättivät sopuisassa hengessä Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän Siun soten ensi vuoden talousraameista. Joulukuussa hyväksyttävää talousarviota valmistellaan raamien pohjalta.

Ensi vuonna kuntien maksuosuuksilla kerättävän rahoituksen muutos on sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa 2,8 prosenttia.

Kunnat sopivat myös ylimääräisestä maksusta kuntayhtymän alijäämien kattamiseksi ensi vuonna. Maksu sisältää myös koronavirusepidemian valtionavustukset, jotka ohjataan kuntien kautta.

”Yhteistyö on parantunut”

Pohjois-Karjalan maakuntajohtajaksi valittu Juuan kunnanjohtaja Markus Hirvonen viestitti Twitterissä kokouksen jälkeen yhteistyön hyvää henkeä kuten myös Liperin talousjohtaja Pellervo Hämäläinen.

 

Myös Lieksa on tyytyväinen raameihin, vaikka vielä alkuvuodesta kaupungissa oltiin tyytymättömiä kuntayhtymän yt-neuvotteluihin ja uhattiin jopa erolla Siun sotesta.

Siun sote tavoitteli tuolloin 20 miljoonan säästöjä. Niiden takia Lieksassa olisi muun muassa pitänyt lakkauttaa perusterveydenhuollon ilta- ja viikonloppuvastaanotto.

Nyt myös lieksalaiset olivat talousraamia hyväksymässä. Kaupunginjohtaja Jarkko Määttänen sanoo, että kevättalvella tilanne oli toinen ja tiukka.

– Siun soten valtuusto teki kuitenkin hyvän päätöksen meidän lähipalveluiden säilyttämisestä ja pääsimme miettimään yhdessä palveluiden jatkokuvioita.

Määttänen sanoo, että jos koronapandemiasta on aiheutunut jotakin hyvää, niin ainakin se on tiivistänyt yhteistyötä, minkä hän toivoo jatkuvan.

Korona levisi Pohjois-Karjalassa syyskuussa. Lieksan koronaryppäässä oli jopa satoja altistuneita, ja kaupungissa oli voimassa useita rajoituksia. Kasvomaskisuositus oli jo syyskuussa voimassa kaikilla julkisilla paikoilla.

Määttänen veti kaupungissa koronan valmiusryhmää. Hänen mukaansa tilanne saatiin hyvin hallintaan, koska poikkeustilanteita oli harjoiteltu ja kaikilla oli tiedossa, kuka vastaa mistäkin. Sairaanhoitopiirin tartuntalääkäri oli hyvin tilanteen tasalla ja jäljittäjillä paikallistuntemus.

– Eri toimijoiden vastuullisuus ja nopeus korostuu tällaisissa tilanteissa.

”Sitoumuksia vuodesta 2022 ei voi antaa”

Tulevaisuuden näkymät ovat koronan takia vaikeita ennustaa.

– Haemme yhdessä kustannussäästöjä toimintaa kehittämällä, hoitoketjuja yhteensovittamalla ja ennaltaehkäisevillä palveluilla, Määttänen kertoo.

Vuoden 2022 tavoitteita Määttänen arvioi vielä varoen.

Omistajakunnat edellyttävät talousraamissa, että kuntayhtymä jatkaa rakenteellisia ja toiminnallisia muutoksia. Tavoitteena on vuodelle 2022 ennakoidun kustannusten kasvupaineen (3,8 %) puolittaminen. Kasvua ei kuitenkaan hillitä henkilöstösäästöillä.

– Tavoitteiden asettamista ei voi estää, mutta sitoumuksia emme anna. Ensi syksyn raamitarkastelussa käydään jälleen läpi toimenpiteet ja niiden vaikuttavuus. Rahoituksen omistajaohjauksen sisältö muodostuu sen pohjalta.

– Ensi keväänä on kuntavaalit, ja päättämässä saattavat olla eri luottamushenkilöt. Omistajaohjauksessa käydään läpi perussopimusta vuosittain.

Siun soten kuntayhtymään kuuluvat Joensuu, Kitee, Lieksa, Nurmes, Outokumpu, Kontiolahti, Ilomantsi, Juuka, Liperi, Polvijärvi, Rääkkylä, Tohmajärvi ja Heinävesi.

Lue lisää Lieksa pitää Siun soten säästötoimia väärin kohdennettuina ja väläyttää jopa eroa kuntayhtymästä – kaupunginjohtaja toivoo keskustelua tasapuolisten palveluiden kriteereistä

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä